- 4 min de lectura
És normal que evitis pensar què passarà quan ja no estiguis en aquest món. Tampoc no és un tema atractiu per escriure, la veritat. Però hi ha coses importants que com més aviat les deixem resoltes, molt millor.
Encara que creguem que ens queda molt de temps, els accidents i les malalties inesperades existeixen i són més freqüents del que ens agradaria suposar. A més, si tens una certa edat (i encara més si tens fills), t'hauràs adonat que els anys passen volant i t'advertim que aquest tipus de tràmits cada vegada fan més mandra.
Fer un testament a temps evita la família costos, possibles conflictes i mooolts maldecaps.
Prevenir problemes futurs
Lluny de voler ser malastrucs, que ja veiem els supersticiosos pensant en qualsevol excusa, comptar amb un document legal on consta la nostra última voluntat pot aportar-nos tranquil·litat en vida i, per descomptat, ens ajuda a vetllar pels interessos dels qui ens importen.
La partició d'herència, amb independència que hi hagi molt o poc per repartir, sempre porta algun problema fins i tot a les famílies més ben avingudes. I tot i que és cert que no serem aquí per veure-ho, mai no és plat de bon gust que els nostres éssers estimats passin per situacions desagradables quan es poden evitar.
El testament ens permet determinar, d'acord amb la nostra última voluntat, qui serà el propietari o beneficiari dels nostres béns, o com se n’ha de fer ús, quan nosaltres faltem.
Al contrari, si ens arriba l'hora de la mort i no hem atorgat testament (així es diu formalment), la llei decidirà sobre a qui van les nostres possessions seguint el dret de successió: fills o descendents (nets, besnets...), pares o ascendents (avis, besavis...), sempre també el cònjuge (en la forma i mesura que estableix el Codi Civil), germans, nebots i cosins... és l'ordre en què es realitzaria la partició de l'herència. Aquesta disposició, igual com altres detalls del dret de successions, pot variar en funció de la comunitat autònoma on ens trobem.
Com ha de ser un testament per ser vinculant?
“La meva àvia sempre em va dir, fins i tot abans de morir, que la casa del poble seria per a mi”. Si aquesta última voluntat no consta de la forma apropiada no tindrà caràcter legal i no serà vinculant. Per tal que el desig en vida d'una persona sigui efectiu, les coses han d'estar ben fetes.
A Espanya es reconeixen diferents tipus de testament i depenent de les circumstàncies personals del testador, es podrà o no fer ús d'uns o d'altres. Coneixem-ne els més comuns:
- Testament obert notarial. Com podem imaginar, es realitza davant de notari. D'aquesta manera, la voluntat es registra en una escriptura pública que s'inscriu en el Registre General d'Últimes Voluntats. És el més habitual i recomanable, ja que ens assegurem que la partició de l'herència s'ajusta a la llei. A més, encara que puguem pensar que és car, si no tens una infinitat de propietats i casuístiques diferents acostuma a costar poc més de 50 €.
- Testaments oberts especials. Aquest tipus de tràmit sense notari només tindrà validesa sota dues circumstàncies molt concretes: perill de mort (s'haurà d'explicar amb cinc testimonis) i perill d'epidèmia (s'exigeixen tres testimonis). Ambdós han de ser formalitzats davant de notari en un termini de tres mesos des de la mort i atenció! caduquen dos mesos després que desaparegui el perill de mort o epidèmia.
- Testament hològraf. L’ha escrit el mateix testador, a més ha d'estar firmat i comptar amb la data en què es va realitzar. Si té rectificacions, guixots o comentaris, aquests també han de comptar amb la seva firma. Es guarda a casa i és convenient que algú més sàpiga de la seva existència, ja que ha de ser dipositat davant de notari en el termini de deu dies des del coneixement de la mort del testador.
- Testament tancat. El document és lliurat al notari en un sobre tancat i segellat. El testador haurà de declarar que el sobre conté la seva voluntat i qui ho ha escrit. Requereix la presència d'un testimoni que juntament amb el notari i el testador firmarà l'acta del procés. Com que el notari no coneix el contingut de l'herència, aquesta pot no complir l'establert en la llei. Així que molta cura amb aquesta modalitat.
Puc repartir els meus béns com consideri?
Segur que has sentit a parlar de la legítima: la part de l'herència assignada per la llei als denominats hereus forçosos (els fills i descendents en primer lloc, els pares i ascendents a falta dels anteriors, i sempre serà legitimari el cònjuge vidu o vídua).
Encara que existeixen algunes variacions relacionades amb la seva quantitat en funció de la Comunitat Autònoma (com a l'Aragó, Catalunya, Galícia o a les Illes Balears), per norma general, una herència es divideix en tres parts:
- Terç de legítima. Reservada per dividir-se a parts iguals entre tots els hereus forçosos.
- Terç de millora. Utilitzada per afavorir els fills o descendents (o altres hereus forçosos) que el testador consideri si així es volgués.
- Terç de lliure disposició. El testador pot atorgar aquesta part lliurement a la persona que li sembli oportú. Aquest seria el cas de la casa del poble de la meva àvia. Tanmateix, aquest llegat en cap cas no podrà perjudicar la legítima dels hereus forçosos, ja que el seu dret a rebre la part que els correspon està protegit per imperatiu legal.
Escenaris en els quals el testament és encara més recomanable
Cada herència té les seves complexitats, però hi ha certes circumstàncies on la dinàmica pot resultar encara més complicada.
- Divorcis. Si no tenim una bona relació amb la nostra antiga parella, el testament ens dona l'oportunitat de nomenar un administrador dels béns que deixem als nostres fills menors d'edat.
- Protecció del cònjuge. Podrem ampliar els seus drets hereditaris que per llei tan sols representen l'usdefruit d'1/3. A través de la "clàusula socini" cadascun dels cònjuges deixa a l'altre l'usdefruit universal i vitalici de tots els seus béns, i la nuda propietat als fills, penalitzant el fill que exigeixi cobrar la seva part, deixant-li només la legítima estricta.
- Parella de fet. Aquest tipus de parelles no tenen dret hereditari, per tant, l'única manera d'atorgar-lo a la parella és incloent-la al testament.
Per assegurar-nos de complir els requisits del dret de successions...
La millor de les opcions si no volem que el dia de demà nostre testament no sigui vàlid, és disposar de l'ajuda de professionals experts. La nostra assegurança de decessos compta amb assessorament jurídic telefònic o telemàtic en matèria successòria i testamentària i la redacció d'un Testament Obert Notarial a l'any. Assistència fins a la firma en Notaria i atorgament del testament i Despeses d'aranzel notarial. Vols conèixer els avantatges de l'assegurança de decessos i accedir a aquest servei gratuït?
Més articles sobre: