• 4 min de lectura

Tota la nostra vida es concentra als smartphones. Ens puja un calfred per l’esquena cada vegada que el perdem, se'ns trenca o ens el roben, i... els ciberdelinqüents ho saben!!! És per això que quests petits dispositius s'han convertit en un dels principals objectius dels hackers.

El robatori de dades del telèfon mòbil resulta més habitual del que ens agradaria pensar. Encara que ens costi creure-ho, gran part de les vegades el problema pot venir fins i tot de les botigues d'aplicacions oficials (tant de Google com d'Apple), on les apps malicioses passen inadvertides malgrat els esforços de les grans tecnològiques per aturar-les a temps. Per això és tan important que coneguis com prevenir aquests atacs, els motius d'alarma i com actuar si t'enfrontes a aquests personatges.

Hackejar el mòbil

Quelcom va malament al meu telèfon mòbil, me l’estan hackejant?

Reconèixer quan alguna cosa no va bé al nostre dispositiu és fonamental per identificar un atac cibernètic a temps i aconseguir sortir-ne il·lès, digitalment parlant. Aquestes són alguns dels senyals davant dels quals has d’estar alerta. Para atenció!

  1. Alentiment del mòbil. Si la lentitud de l'equip et desespera perquè triga a carregar fins i tot el programa més lleuger i això ha estat sobtat, obre bé els ulls. L'alentiment del mòbil juntament amb alguna de les següents incidències pot ajudar-nos a detectar la presència de hackers.
  2. La durada de la bateria i el sobreescalfament. Ja sabem que el temps de vida de la bateria disminueix gradualment amb l'ús, però quan aquest canvi és sobtat i no l’estàs “apretant” gaire, pot ser a causa d'un codi maliciós que estigui utilitzant els recursos del telèfon per a un procés extern.
  3. Més consum de dades. Si detectes a la factura que el consum de dades és inusualment alt sense haver fet res fora de l'habitual, també t'has de preocupar.
  4. Moviments sospitosos en qualsevol compte. Si t'han hackejat el mòbil, és més que probable que tinguin accés als teus comptes, siguin del que siguin. Correu, banc, xarxes socials, vigila que en cap no estigui passant una cosa que tu no hagis publicat o ordenat.
  5. Finestres emergents a tot arreu o aparició d'apps desconegudes. El malfactor pot estar instal·lant nous programes o apps per al rastreig de dades. Atenció també a les possibles subscripcions a serveis premium a través del teu número, pots emportar-te un bon ensurt amb la factura al final del mes. Sempre serà millor detectar els hackers a temps.

Què he de fer amb el mòbil quan identifico un atac cibernètic?

Si has detectat l'alentiment del mòbil, més consum de dades o qualsevol altre dels punts anteriors és molt probable que t'hagin hackejat el mòbil amb una app maliciosa o un troià bancari. Aquests són els passos que has de seguir. Espavila’t!, com abans els posis en pràctica millor serà el resultat.

  1. Internet off. Desconnecta tant la wifi com les dades mòbils. El terminal no ha de tenir manera de connectar-se a la xarxa de xarxes. Això és importantíssim! Desconnecta tant la wifi com les dades mòbils. El terminal no ha de tenir manera de connectar-se a la xarxa de xarxes. Això és importantíssim!
  2. Treu la targeta microSD. Si tens dades guardades en aquest tipus d'emmagatzemament, extreu-la immediatament perquè no hi puguin accedir.
  3. Connecta el dispositiu a un ordinador amb antivirus. Sona arriscat, però és la millor manera de posar fora de perill les teves fotos, música i altres informacions rellevants que no vulguis perdre. Recorda passar l'antivirus a tots aquests arxius que vagis a copiar. L'últim que volem és fer malbé també l'ordinador.
  4. Fes “reset”. Una vegada la còpia de seguretat estigui llesta, realitza un “reset” complet per recuperar el dispositiu. Tornar als valors de fàbrica és la millor manera d'assegurar l'exterminació del codi maliciós.

Posar fora de perill la identitat digital després del possible robatori de dades del teu telèfon mòbil

Si han hackejat el teu mòbil també han pogut vulnerar les contrasenyes tant de Google com de les diferents apps. Segueix aquestes recomanacions per protegir com més aviat millor la teva identitat digital.

  1. Canvia la contrasenya de Google. Entra des d'un altre dispositiu al teu compte de Google, canvia la contrasenya i força a tancar sessió a la resta dels terminals. Els ciberdelinqüents no podran tornar-hi a entrar.
  2. Canvia la contrasenya dels comptes bancaris. Posa’t a modificar totes aquestes contrasenyes i si no et permeten fer-ho online, truca el teu banc immediatament.
  3. Canvia les contrasenyes de la resta de serveis i xarxes socials. Aquí et deixem que triïs l'ordre, donant prioritat a les que siguin més importants per a tu.

Podria haver-ho evitat?

Els ciberdelinqüents són un os dur de rosegar, però això no significa que no puguem implementar certes precaucions que ens ajudin a prevenir el “hackeig” del mòbil. Pren bona nota per no tornar a passar per aquest tràngol.

  1. Conèixer com actuen els hackers. Per poder intervenir en l'assumpte, necessitem saber com ens poden atacar.
    • Apps infectades. Sempre cal descarregar-les de l’store oficial i procurar que estiguin verificades. Comprova també les opinions d'altres usuaris.
    • Enllaços enganyosos en correus electrònics, missatges o WhatsApp. Mai no facis clic en un enllaç si tens dubtes, encara que te l'enviï algú de confiança.
  2. Verificació en dos passos. Fa molta mandra, ja ho sabem, però és molt, però que molt recomanable per evitar aquest tipus d'amenaces.
  3. Navega per pàgines segures. Posa't només en aquelles pàgines que tinguin el candauet a la part superior esquerra de la pantalla (les que a la seva URL hi apareix “https”).
  4. Actualitza el programari del telèfon. Aquest requeriment evita les fissures de seguretat que pogués tenir la versió anterior. Igualment, analitza i desinfecta el terminal de tant en tant.

Si veus que no aconsegueixes controlar la situació, et preocupa no detectar els hackers a temps o enfrontar-te a un possible robatori de dades, els nostres manetes tecnològics hi són per ajudar-te. Encara no coneixes aquest servei? Està inclòs de forma gratuïta a la subscripció PR1ME. Punxa aquí i descobreix tot el que pot fer per tu. A més, aquest no és l'únic benefici dels nostres subscriptors, a Tomamos impulso tenim moltes altres opcions per fer-te la vida més senzilla.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes