• 3 min de lectura

Ja ha començat la campanya de la renda. Sens dubte, un dels tràmits administratius més temuts pels espanyols atesa la mandra que fa i la complicació que pot comportar. De fet, molts decideixen contractar una assessoria per a la declaració de la renda i evitar-se problemes.

Si ets de l@s que s'han resolt la vida de manera autosuficient i t'acabes d'adonar que has ficat la pota, que no esclati el pànic. Tranquil·litat, que no passa res. Cada any són milers les persones que els passa quelcom semblant i solucionar-ho no és tan difícil com sembla.

Modificar la declaració de la renda

Puc modificar la declaració de la renda?

Com ja hem dit, aquest tràmit no és una tasca fàcil i pot donar-te més d'un maldecap. Per això, és normal que hagis comès alguna errada o badada en fer la declaració de la renda 2023.

L'important és que el solucionis com més aviat millor, ja que si Hisenda ho detecta, et pot acabar multant. Existeixen dues situacions on l'Agència Tributària permet fer canvis:

  • quan Hisenda no ha realitzat ja la liquidació completa o provisional pel motiu pel qual es vol rectificar la declaració;
  • quan encara no han transcorregut quatre anys de la presentació del document, ja que, altrament, queda prescrita.

Coneix les opcions possibles

Poden donar-se dos supòsits i, per sort, en ambdós casos podràs modificar la declaració de la renda de manera online a través de Renda WEB.

  • Si els errors o omissions et causen un perjudici perquè la quantitat a tornar ha de ser més gran o menor a la quantitat a ingressar, pots sol·licitar la rectificació de la declaració que vas presentar.
  • Si els errors o omissions causen un perjudici a la Hisenda Pública perquè la quantitat a tornar ha de ser menor o més gran a la quantitat a ingressar, has de presentar una declaració complementària.

Aquesta segona opció també s'utilitza si es donen situacions o circumstàncies sobrevingudes que motivin que hagis perdut el dret a una deducció, reducció o exempció ja aplicada en una declaració anterior.

I és que, a part de la declaració de la renda 2023, també podràs canviar documents anteriors si l'esmentada declaració no supera els quatre anys. Això t'evitarà sancions futures si l'Administració és la part perjudicada.

Però, si malgrat tota aquesta explicació, sents que el teu atac d'ansietat continua... recorda que sempre tens l'opció de contractar una assessoria per fer la declaració de la renda o, en aquest cas, modificar-la!

Passos per sol·licitar la rectificació

Accedeix novament al teu expedient de Renda a través de Renda WEB, marcant la casella sol·licitar la rectificació. En aquests casos podràs canviar directament les dades en la declaració presentada en el seu moment.

Una altra opció és presentar un escrit anomenat sol·licitud de rectificació o, si t'és més senzill, a través d'una trucada a l'Administració.

I la declaració complementària?

Aquest procés també pots fer-lo a través de Renda WEB, accedint a l'opció "Modificar declaració presentada" i indicant que es tracta de la presentació d'una declaració complementària.

La nova autoliquidació ha de recollir correctament totes les dades, pel que has d'incorporar, junt a les que eren correctes, els de nova inclusió o modificació.

El resultat de l'autoliquidació complementària es restarà o sumarà (depenent de cada cas) a l'import que en el seu moment es va obtenir en la declaració de la renda original, aquesta que presentava algun error o omissió.

Quant triga a respondre l'Agència Tributària?

Després de modificar la declaració de la renda, l'Administració ha d'estudiar la correcció per comunicar si l'accepta o no. En aquest segon cas, el contribuent tindrà un termini de 15 dies per efectuar al·legacions.

Un altre dubte que sorgeix molt és quant temps triguen a reemborsar els diners si la declaració surt a tornar. Doncs t'expliquem que el termini màxim del que disposa l'entitat és de sis mesos.

I llegeix atentament, que això segur que t'interessa: si no compleixen la data límit hauran d'indemnitzar el contribuent sense necessitat que realitzi cap sol·licitud. Tot un luxe!

Que no et passi un altre cop!

Una vegada explicat com solucionar els errors de la declaració de la renda 2023, és important recordar quines són les errades més usuals dels espanyols en presentar aquest document davant de l'Agència Tributària perquè l'any que ve siguis un expert.

  1. Equivocar-se en les dades generals. Això inclou l’estat civil, així com les pensions compensatòries o la manutenció de tercers.
  2. Oblidar despeses deduïbles de la renda. Hem de recordar que varien d'una comunitat a l'altra. Ah, i també posa-hi si tens un pla de pensions!
  3. La fiscalitat de l'habitatge. Recorda també posar segones residències i altres immobles, així com declarar si tens un pis llogat.
  4. Compensació de rendes de l'estalvi. Recorda sempre nomenar les pèrdues i guanys patrimonials, ja que només pagues impostos pels beneficis.

Encara que si ets dels que no vol estressar-se un altre any amb el tema, ja saps que sempre pots contractar una assessoria per a la declaració de la renda com la que inclou la Subscripció Prime de Tomamos impulso. Som a la teva disposició!

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes