• 4 min de lectura

Els nous trams de l'IRPF, els plans de pensions, les variacions en les desgravacions de la renda o l'obligatorietat de declarar les criptomonedes són uns quants dels canvis en la campanya de la renda.

Ja ha començat la campanya de la declaració de la renda 2021. Abans de posar fil a l'agulla i preparar-te per presentar-la, n'hauries de saber tots els canvis i novetats. En repassem els més importants perquè no et passi per alt res.

Ja són aquí els nous trams de l'IRPF

Fa temps que sentim parlar dels nous trams de l'IRPF que van entrar en vigor l'any passat, l'exercici a què fa referència la declaració que hem de presentar abans no s'acabi el juny. Ha arribat l'hora de la veritat i de tenir clar quines en són les principals variacions.

Hem passat de cinc a sis trams i els rendiments laborals s'han modificat per als qui guanyen més diners. Desglossem tot seguit els nous trams de l'IRPF:

  • Fins a 12.450 euros: 19 %.
  • A partir de 12.450 euros i fins a 20.200 euros: 24 %.
  • A partir de 20.200 i fins a 35.200 euros: 30 %.
  • A partir de 35.200 i fins a 60.000 euros: 37 %.
  • A partir de 60.000 i fins a 300.000 euros: 45 %.
  • A partir de 300.000 euros: 47 %.

Recorda que els trams són progressius; és a dir, augmenten en funció dels ingressos. T'ho exemplifiquem perquè ho entenguis més bé. Un ciudatà amb una base imposable de 30.000 euros pagarà un 19 % sobre els primers 12.450 euros. Els 7.750 euros següents (de 12.450 a 22.200) es graven al 24 %, i a la part restant, fins arribar als 30.000 euros del sou (9.800 euros), s'hi aplica un 30 %.

D'altra banda, s'han apujat els impostos per a les rendes d'estalvi afegint-hi un tram nou i, per tant, als qui superin els 200.000 euros se'ls aplicarà un percentatge del 26 %.

Deduccions per millores en l'eficiència energètica de la llar

Una altra de les principals variacions en aquesta campanya de tributació són les deduccions de la renda per obres que tenen com a objectiu fer més eficient el consum energètic als habitatges. Amb aquesta mesura es persegueix de fomentar la rehabilitació d'edificis en el context del Pla de recuperació, transformació i resiliència. Es tracta d'un petit ajut per aconseguir cases més sostenibles.

Coses importants que cal tenir en compte: les obres s'han d'haver dut a terme a partir del 6 d'octubre del 2021 i cal disposar d'un certificat que acrediti l'eficiència energètica de l'habitatge expedit per un tècnic que regirarà la casa de dalt a baix.

Si compleixes aquestes condicions, et podràs aplicar les deduccions de la renda que enumerem a sota. Ara bé, no són compatibles entre si.

  • Deducció màxima d'un 20 % si, gràcies a les obres, has aconseguit de reduir la demanda de calefacció a l'hivern i de refrigeració a l'estiu almenys en un 7 %. No es pot fer aquesta deducció en la part de l'obra que correspongui a les places de garatge, als trasters, als jardins, als parcs, a les piscines, a les instal·lacions esportives i a altres elements anàlegs, ni en la part de l'habitatge que afecti una activitat econòmica. Quantitat màxima: 5.000 euros.
  • Deducció d'un 40 % en cas d'obres per millorar el consum d'energia primària no renovable amb una inversió màxima de 7.500 euros, i que contribueixin almenys a un 30 % del consum d'energia.
  • Deducció d'un 60 % per obres de rehabilitació energètica dutes a terme en habitatges d'ús residencial, incloent-hi els trasters i les places de garatge, amb una reducció en el consum del 30 %, com a mínim, o bé per disposar d'una classe A o B. Base màxima 5.000 euros anuals. Vàlid fins al 31 de desembre del 2023.

Reducció en les desgravacions dels plans de pensions

Si ets dels qui pensa en el futur i té un pla de pensions, has de saber que se n'han reduït les desgravacions. Quant? 2.000 euros com a màxim, si parlem de plans privats, i fins als 8.000 euros en els plans d'empresa. En qualsevol cas, no es poden superar els 10.000 euros entre tots dos.

A més a més, s'han rebaixat les aportacions al pla del cònjuge, dels 2.500 euros actuals als 1.000 euros en la campanya de la renda del 2021.

També s'han de declarar les criptomonedes

Una de les novetats que ha tingut més ressò és l'obligació d'informar sobre si es posseeixen criptomonedes i de qualsevol operació que s'hi relacioni a partir de l'11 de juliol del 2021. Tothom que hagi invertit en aquest actiu digital n'haurà de declarar els beneficis obtinguts, quan els ingressos superin els 1.000 euros. Es tracta d'una operació que cal fer independentment de si els beneficis s'obtenen a Espanya o a l'estranger.

Compte! Únicament cal declarar-les si s'han venut, com passa tradicionalment amb les accions de qualsevol companyia. No cal que facis res si només n'has comprades.

Danys causats pel volcà de La Palma

La voracitat de la lava va destruir milers d'hectàrees i d'edificis amb l'erupció del volcà Cumbre Vieja, situat a La Palma, el mes de setembre passat. Per aquesta raó, entre les novetats de la campanya de la renda, l'Agència Tributària ha decidit que no tributarà cap dels ajuts "excepcionals" per danys personals que van rebre els qui van ser víctimes de les conseqüències d'aquesta catàstrofe natural.

Tens cap dubte sobre com afecta la teva declaració de la renda alguna d'aquestes novetats? Els subscriptors del Compte Subscripció PR1ME disposen d'un servei d'assistència que els ajuda a aclarir dubtes de tota mena. Descobreix-ne tots els serveis aquí.

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes