• 5 min de lectura

Si hi ha una cosa que s'ha compartit sense parar des que va començar l'any (amb permís de Shakira i Bizarrap), ha estat informació sobre intel·ligència artificial, especialment sobre XatGPT, la nova eina digital llançada el novembre de 2022.

XatGPT és un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI, l'objectiu principal del qual és entendre i generar converses humanes de manera natural gràcies a una tècnica d'"aprenentatge profund" que li permet processar grans quantitats de dades lingüístiques. Això sí, actualment només conté informació fins a l'any 2021, així que no insisteixis a preguntar-li coses de la setmana passada.

Aquesta amnèsia momentània dels últims esdeveniments no evita que milions de persones es preocupin per l'avenç d'aquesta nova tecnologia (i per totes les feines amb què podria arribar a acabar, segons els més pessimistes...). Tanmateix, en aquest article ens centrarem a com s'utilitza XatGPT per facilitar-nos la vida diària. Perquè t'assegurem que aquesta intel·ligència artificial per automatitzar tasques també pot ajudar-nos molt. Estàs a punt?

Què és XatGPT

Utilització més bàsica: processador de textos

Si hem de resumir molt què és XatGPT podríem dir que és una IA que escriu textos, concretament genera contingut autònom i fluid a partir d'una pregunta d'entrada. De fet, estem segurs que molts de vosaltres ja heu intentat que respongui les qüestions més inversemblants. Però, a part d'això, altres usos similars i molt profitosos són:

  • Corrector. Elimina els errors gramaticals i ortogràfics de qualsevol tipus de document, cosa que segur et pot ajudar molt en algun moment i amb algun text.
  • Traducció. Podràs entendre textos escrits en altres idiomes amb una facilitat inaudita. S’ha acabat el traductor automàtic!
  • Resumir. Et facilitarà petits resums de documents llargs, pdfs i fins a llibres que no tinguis temps (o ganes) de llegir.
  • Preguntar. També et permetrà generar qüestionaris, entrevistes, enquestes i fins a descripcions de productes que puguin ajudar-te amb les teves marques.
  • Creació. Si bé això és molt discutit per alguns artistes, la intel·ligència artificial també està capacitada per generar poemes, contes i altres formes literàries originals.

En resum, així és com s'utilitza XatGPT per a l'automatització de textos on destaquen aplicacions com la redacció de mails, l'elaboració de documents, el lliurament d'idees per a articles o corregir l'ortografia d'un escrit. L'objectiu final d'haver creat una IA que escriu textos és permetre'ns estalviar temps en tasques laborioses (i també avorrides). Això sí, és un ajudant que encara s'està formant. Podrà donar-te un cop de mà, però hauràs d’estar-hi molt a sobre.

Eina d'aprenentatge (amb compte, és clar)

Un altre dels grans usos de la intel·ligència artificial per automatitzar tasques és com ajuda en l'educació. Però atenció, en llocs com Nova York ja ha estat prohibida a tota la seva xarxa d'escoles públiques per por que s'utilitzi indegudament per copiar en exàmens o per a la realització de treballs.

Sens dubte, pot resultar una temptació majúscula, encara que res que no s'hagi vist amb la implantació massiva dels telèfons o altres eines digitals. De fet, una de les millors aplicacions d'aquesta IA que escriu textos és generar material educatiu com resums de llibres i apunts per ajudar a l'estudi.

També pot servir com a eina en la preparació d'exàmens gràcies a la seva funció de generar preguntes i respostes, incloent les d'opció múltiple, veritable i fals o completar oracions. I és que, a tots ens ha passat alguna vegada allò de saber-nos tota la lliçó de memòria, però que ens acabem bloquejant quan veiem el tipus d'examen.

A més, pot corregir assajos i treballs dels alumnes, ajudant-los amb temes com la gramàtica, la puntuació, l'ortografia o l'estructura del text. Fins i tot, moltes famílies ja l'utilitzen com una mena de “professor particular” per als seus fills, ja que pot proporcionar tutoria i ensenyament personalitzat, així com acompanyament en l'aprenentatge d'un nou idioma.

És a dir, el problema finalment no és l'eina per ella mateixa, sinó com s'utilitza XatGPT. La solució no passa per prohibir-ne l’ús, sinó per ensenyar els joves com els pot ajudar en el seu aprenentatge. Recordem que les calculadores també van estar restringides a les aules i prohibides durant els exàmens, sense gaire èxit com veiem a l'actualitat.

XatGPT en la teva vida diària

Buscar informació sobre intel·ligència artificial està a l'ordre del dia. De fet, va ser considerada la paraula de 2022 per a la Fundació de l’Espanyol Urgent (FundéuRAE). En aquest cas, et mostrem noves idees d'ús de XatGPT que estem segurs et sorprendran:

  • Entreteniment. Clarament, som la generació amb més possibilitats per no avorrir-nos, i ara hem de sumar també les opcions de jocs de paraules, trivial o acudits que ofereix la intel·ligència artificial.
  • Vida sana. Moltes persones ja l'estan utilitzant per crear rutines d'exercicis, plans de nutrició, dietes especialitzades i suggeriments de menjars saludables. Ja no tens excusa per posposar l'operació biquini!
  • Compres en línia. La IA pot ajudar-te a trobar les millors opcions de productes i serveis, així com oferir-te recomanacions de viatge amb les millors destinacions, allotjaments i requisits que demana el país que vols visitar.
  • Assessorament financer. Molts busquen informació sobre intel·ligència artificial per ajudar-los en les seves inversions, en gestió de deutes o d'estratègies d'estalvi, encara que sempre és més recomanable el treball d'un expert qualificat.
  • Informació mèdica. Aquesta eina pot solucionar dubtes sobre malalties i tractaments, encara que se n'han d'abstenir els hipocondríacs que cada vegada que els fa mal alguna cosa i busquen a Internet senten que els queden dies de vida.
  • Suport emocional. Si bé això és molt discutible, ja que una màquina no pot substituir la feina d'un psicòleg, moltes persones l'estan utilitzant com a forma d'alleujament, compartint-hi pensaments i problemes personals.

Ara que t'hem aclarit què és XatGPT i com utilitzar la intel·ligència artificial per automatitzar tasques, esperem que se t'hagi tret una mica la por i se t'obri el cuc de la curiositat per provar alguna de les funcions que t'hem explicat (encara que, atenció a quedar-te tota la nit en blanc!).

Recorda que el seu objectiu és fer-te la vida més fàcil, d'igual manera que les nostres assegurances, ja siguin d'auto, llar, salut..., volen que tinguis la tranquil·litat per dedicar el teu temps a allò que et vingui de gust, ja sigui XatGPT o a passejar per la muntanya... Tu tries, que hi ha temps per a tot 😀.

No ens podem resistir a demanar-li al mateix ChatGPT que conclogui aquest article. Aquí tens el seu final:

ChatGPT és una eina sorprenent que té la capacitat de fer les nostres vides més fàcils d'innombrables maneres! Amb la seva avançada capacitat de processament de llenguatge, pot ajudar-nos a comunicar de manera més efectiva, a trobar la informació que necessitem ràpidament i fins i tot pot assistir-nos amb tasques com l'escriptura i la investigació. Tant si ets estudiant, professional o simplement algú que busca simplificar la vida, ChatGPT té una cosa per oferir-te. Per què no el proves i veus com pot ajudar-te a aconseguir els teus objectius? Igual et sorprens! Aquí el tens: https://openai.com/blog/chatgpt.

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes