- 4 min de lectura
Fer una llista d'anar a comprar i planificar un menú setmanal equilibrat són uns quants consells que et responen a la pregunta de com estalviem anant al supermercat. Descobreix més trucs!
Segur que aquesta escena et sona. Vas a comprar al supermercat i omples el carretó de productes. Tornes a casa, els deses a la nevera i al rebost i, al cap d'uns quants dies, n'ha caducat una part i els has de llençar a les escombraries. Tu que et passes el dia pensant en com pots estalviar! Si planifiquessis els àpats de la setmana, podries fer una llista d'anar a comprar més ajustada i comprar únicament les coses que necessites. T'estalviares temps, diners i esforç!
Com planifiquem el menú setmanal
El primer pas per comprar de manera intel·ligent és fer un menú setmanal. És ben fàcil!
- Agafa paper i llapis (te'n recordes? Compte!, en aquest cas has de deixar de banda el mòbil), fes un calendari setmanal i apunta-hi què menjaràs cada dia, sense saltar-te cap àpat: esmorzar, dinar, berenar i sopar. I, si has de picar res entre hores, pren-ne nota també.
- Al costat de cada àpat del menú setmanal afegeix quins ingredients faràs servir. Després, fes compte de tot el que necessitaràs aquella setmana.
- Per acabar, recorda't de fer un cop d'ull al rebost per saber què hi tens, així no compraràs de més. Elimina de la llista els ingredients que són innecessaris perquè ja els tens... i ja hauràs enllestit la llista d'anar a comprar!
Com faig un menú setmanal equilibrat?
Si et demanes com pots estalviar i n'estàs tip de menjar sempre el mateix, no costa gens: fes combinacions d'aliments! No hi ha res com un plat combinat per fer passar la gana i menjar de manera saludable.
El cap de setmana pots coure grups d'aliments, conservar-los a la nevera per separat i, després, ajuntar-los en un plat únic per estalviar-te temps a l'hora de sopar entre setmana, perquè gairebé sempre hi arribem justos de temps i d'energia.
L'única condició és que facis un menú setmanal equilibrat, si no vols arribar a vell prenent un fotimer de pastilles. Anota què necessitaràs quan vagis al supermercat o a la botiga de confiança:
- Tres peces de fruita al dia
- Dues racions de llegums a la setmana
- Tres raciones de peix a la setmana
- Dues racions de verdura diàries
- Tres racions de carn magra a la setmana
- Oli d'oliva verge extra
- Quatre o cinc ous a la setmana
- Dues o tres racions de pasta o d'arròs integral
- Fruita seca cada dia
Un menú setmanal equilibrat, basat en productes de proximitat i de temporada, és ideal per a gent com tu, que volen saber com poden estalviar sense que això impliqui gaire esforç.
Avantatges de fer una llista d'anar a comprar
Tenir una llista de productes que has de comprar quan vas al supermercat té una pila d'avantatges:
- Compraràs únicament allò que és indispensable i malbarataràs menys, perquè els productes no es faran malbé. Em diràs que no fa ràbia quan et ve de gust un iogurt, vas a la nevera, en mires la tapa i t'adones que la data de caducitat és, si fa no fa, de quan vas fer la comunió.
- Evitaràs de comprar compulsivament. Allò que passa quan hi vas amb gana i et ve de gust tot el menjar més calòric dels prestatges. I, després, tens un cobriment quan a la caixa et diuen el preu final que n'has de pagar.
- Seràs més respectuós amb el planeta, perquè no malbarataràs menjar, i també més considerat amb tu mateix, perquè tindràs cura de la salut amb una alimentació més correcta.
Com estalviem anant a comprar
Anar a comprar és una de les despeses mensuals en què invertim més calés. O és que potser no t'has empassat mai saliva quan veus el carretó ple i només anaves al supermercat a comprar un parell de productes? A la pregunta de com pots estalviar anant a comprar, aquí tens deu trucs que et poden fer servei:
- No compris amb gana: evitaràs les conductes compulsives.
- No rodis pel supermercat amb la idea que potser et deixis alguna cosa.
- Ves a comprar sense la canalla: ningú més, tret de tu mateix, et demanarà de pagar un gust.
- Compra marques blanques: són de la mateixa qualitat, però més barates.
- Tingues en compte el preu per kilogram a l'hora de comparar marques.
- Compra a l'engròs i controlaràs la quantitat justa que et vols endur.
- Tria els productes locals i de temporada, que són més econòmics.
- Evita que et portin la compra a casa si val diners.
- Paga en efectiu per ser conscient de la despesa.
- No et deixis arrossegar per les ofertes, perquè compraràs més del compte.
I un darrer consell per estalviar comprant que pots posar en pràctica a casa mateix: si et sobra menjar, congela'l o deixa'l per a l'endemà. Evitaràs de llençar aliments, t'estalviaràs temps i diners i tindràs cura del planeta. Aquest sí que és un argument de pes per fer un pensament! I com que estàs decidit a estalviar, fes un cop d'ull a les nostres propostes per a particulars joves com tu. Hi ha un munt de maneres d'estalviar amb el mínim esforç i no únicament al supermercat.
Més articles sobre: