• 4 min de lectura

Les emocions i les decisions financeres mantenen una estreta relació. Estar trist, decebut, content o eufòric repercuteix en la forma com actuem en cada àmbit de la nostra vida, fins i tot en l'estalvi. Qui no s’ha trobat anant-se’n a comprar alguna cosa per provar de recuperar-se d’un mal dia o ha gastat de més en un restaurant o una nit de festa perquè estava eufòric/a?

Aquestes emocions són respostes immediates davant d'estímuls externs que ens mouen a actuar (per bé o per mal). Però això no significa que no es puguin controlar. Abans de passar a l'acció, ens hem d'aturar a pensar: Ho necessito? M'ho puc permetre? És el moment de córrer amb aquesta despesa?

D'aquesta manera, entrarà en acció l'autocontrol. Això sí, aquesta capacitat serà molt més senzilla si, com ja hem comentat en ocasions anteriors, comptem amb un pressupost en el qual prèviament hàgim planificat les despeses i els ingressos. Ja saps que has d'incloure les despeses “formiga” i fins i tot algun caprici de tant en tant.

Amb aquesta premissa serà més fàcil mantenir la calma i cuidar la teva salut financera. No volem llançar per la borda tot el treball d'estalvi per un rampell. Respira, medita i controla.

Emocions i decisions financeres

Educació financera, indispensable

Les nostres reaccions no només dependran de la nostra personalitat i el nostre caràcter, a més hi haurà una gran influència del que hem après a casa i de la formació financera que hem rebut.

Els coneixements ens ajudaran a evitar grans bogeries amb les quals posem en risc el nostre futur econòmic.

Tot això aplica més enllà d'una tarda de botigues o l'adquisició d'un cotxe esportiu que no puc ni mantenir. El nostre estat d'ànim també pot repercutir en les nostres inversions. Per aprendre a controlar els impulsos derivats d’aquestes emocions, abans haurem de saber identificar-les.

Principals emocions que repercuteixen en la salut financera

A l'hora de prendre decisions financeres, incloses les inversions, el comportament està especialment condicionat per les següents emocions:

  • POR. No saber què passarà, la desconfiança cap a allò desconegut. La pèrdua de control sobre el mercat i la seva volatilitat.
  • PÀNIC. Un pas més enllà de la por. Acostuma a estar molt lligat a la imaginació i pot desencadenar fins i tot atacs d'ansietat.
  • EUFÒRIA. El bon comportament del mercat també ens pot jugar males passades. Un excés de confiança en aquest món pot ser letal.

Com més gran és el desconeixement i la falta de formació, més ens afectaran totes aquestes emocions. Per contrarestar-les, a més d'entendre-les, haurem de tenir coneixements i experiències que ens ajudin a enfrontar-les.

Els biaixos també influeixen

Com ja hem esmentat, el nostre comportament està determinat per l'emoció i el mateix pensament. Però això pot resultar una mica més complex, ja que els patrons de pensament es construeixen sobre la base d'un conjunt de creences, coneixements i experiències: els anomenats biaixos de comportament o cognitius.

No ens aturarem a conèixer totes aquestes creences inconscients que influeixen en qualsevol decisió que prenem, però sí que ens agradaria esmentar els més comuns dins del món de les finances: l'aversió a les pèrdues i el comportament gregari.

El primer d'ells provoca que valorem més evitar pèrdues que generar guanys. Això fa que preferim esquivar fins i tot petits riscos que podrien valer la pena.

El comportament gregari consisteix a deixar-nos portar per les decisions d'altres persones perquè no volem perdre'ns els guanys que puguin tenir els nostres coneguts. Però no ens aturem a avaluar si aquest risc és afí o no al nostre perfil d'inversor.

Consells per no deixar-se endur

Ara ja ho sabem! El nostre ànim en pot afectar més del que pensàvem a la nostra salut financera. És a dir, nosaltres mateixos podem convertir-nos en l'enemic més gran dels nostres estalvis. Per aconseguir que les nostres eleccions tinguin una base racional, cal estar preparat/da.

  • Tenir un pla. Abans de començar has de tenir dissenyat un pla clar tant per entrar en les inversions com per sortir de les mateixes.
  • Seguir-lo al peu de la lletra. Si t'has molestat a fer aquesta feina, és per executar-la. Així evitaràs que les emocions et desviïn del camí.
  • Reconèixer els errors i aprendre’n. Al món de la inversió fins i tot els més entesos cometen errors, no reconèixer-los a temps et farà perdre molts diners.
  • Deixar l'autoengany per a altres moments. Qui no ha escoltat “aquesta empresa és molt bona”, “això no pot baixar més”, “esperaré una mica a què pugi”... Espavila i agafa el toro per les banyes!
  • Confia en un professional. No tots som metges, no tots som advocats, ni tots no som professionals del sector financer. Per tant, no ens creguem amb més capacitats de les que tenim. No passa res per demanar consell i confiar en un expert.

Els fons d'inversió tenen les seves pròpies eines

A Tomamos impulso posem a la teva disposició als nostres professionals. No és que siguin de ferro, però tenen el coneixement necessari per no deixar-se arrossegar per les seves emocions, i els instruments precisos per guiar-te en les teves inversions.

Sabies que alguns fons d'inversió basen les seves decisions (o part d'elles) en models matemàtics que eliminen el component emocional?

Si vols que t'ajudem a diversifica el teu patrimoni segons els teus objectius a través de diferents fons d'inversió, contacta amb els nostres experts. Estaran encantats d'ajudar-te!

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes