• 4 min de lectura

Els Fons d'Inversió poden ser grans aliats en temps d'inflació, però no tot val. On invertir per combatre la inflació?

Segur que últimament, per molt que no et moguis per entorns gaire econòmics, has sentit a parlar de la inflació. Aquest terrible monstre que de forma silenciosa fa que el nivell adquisitiu baixi mentre que devora els estalvis... I és cert que cal tenir-li respecte, però també se li pot plantar cara per dormir una mica més tranquils.

Comencem pel principi: què és la inflació?

La inflació és una pujada generalitzada dels preus de béns i serveis que ofereix una economia de manera sostenible en el temps. És a dir, que els preus augmenten i augmenten, sense parar, mentre que la teva nòmina roman igual o puja en menor mesura.

I la inflació subjacent? És el mateix o diferent?

Si has escoltat el terme inflació subjacent en algun mitjà de comunicació, et direm que en realitat l'únic que necessites saber és que quan la paraula inflació porta afegit el cognom subjacent, elimina de l'estudi el component energètic per fer una millor estimació del que els ciutadans estem patint. Encara que, últimament, aquest component energètic és una de les nostres preocupacions més grans.

Tot això afecta, i molt, al nostre dia a dia

No fa falta que et demanem que imaginis una situació determinada per explicar-te com afecta la pujada dels preus. És simplement i planera el que tots estem vivint en aquests moments.

Segur que ja has notat l'encariment de l'anomenat cistell de la compra, t'has emportat algun ensurt en posar gasolina o, fins i tot, sortir a menjar una simple hamburguesa t'ha suposat un esforç econòmic addicional. Preus d'absolutament tot pujant, però mateix salari (o, els més afortunats, amb pujades molt menors que la inflació).

D'aquesta manera, sense quasi adonar-nos-en, es produeix una pèrdua de poder adquisitiu. Ja que, amb els mateixos diners, el que entra a les nostres arques cada mes, en tindrem per a menys. No s'ha de ser un gran matemàtic per entendre-ho.

El que no és tan fàcil de comprendre és que els sous no augmentin en la mateixa mesura. Però, encara que els ciutadans corrents no estiguem d'acord, els experts defensen que és un dels principals mecanismes per combatre la inflació. Si el salari no puja o no en puja tant, es produeix un ajustament natural de la demanda.

I els estalvis? Què els passa?

Els estalvis són un altre dels grans perjudicats per aquesta situació. Ni sota del matalàs, com fa anys, ni guardadets en el compte corrent del banc, no estan fora de perill. A cap d'aquests dos llocs no són remunerats i, a poc a poc, perden cada vegada més valor.

Per això la inflació es coneix com l'“assassina silenciosa”. No t'avisa, no et truca per telèfon ni t'envia un mail per advertir-te, però la realitat és que empobreix la població i fins i tot es menja els seus estalvis.

Atenció amb caure en els mites. Amb alta inflació no...

Corre la creença que quan la inflació és alta i persistent, hem de tenir tots els nostres estalvis invertits, ja sigui en accions, ETF, fons d'inversió o fins i tot, últimament, en criptomonedes —entre elles el Bitcoin a la que alguns han passat a anomenar reserva de valor o actiu refugi contra la inflació—, però molta precaució. No tot s’hi val!

Si invertim sense cap, en el primer que ens recomani el veí del quart quan coincidim a l'ascensor, correm el perill que la inflació deixi de ser el nostre principal problema i passi a ser un actor secundari en una nova pel·lícula de terror protagonitzada per les caigudes que puguin produir-se en els actius on invertim.

Tampoc no té molt sentit aquest altre mite que empeny a gastar sense solta ni volta, perquè abans que la inflació devori els meus estalvis, ja me'ls ventilo jo. Estalviar és tan important o més que en altres moments. Fer front a la inflació és possible si posem a treballar els diners i sabem on invertir per treure rendibilitat.

Si vols combatre la inflació, t'interessa saber...

És clau ser encara més selectius del que ja per si mateix hem de ser en períodes de normalitat i estudiar amb deteniment on invertir.

Perquè et facis una idea, la mitjana del mercat americà (per fer referència al mercat més fort) en aquests períodes té un -1,8 % de rendibilitat. Per tant, si directament invertíssim en els principals índexs americans, perdríem la inflació més el -1,8 %. I és que hi ha sectors com la Tecnologia o el Consum Discrecional que arriben a caure fins a un -7 % o -8,2 %, respectivament.

Segons un estudi de Schroders Investment Management a 12 mesos vista, en els períodes d'alta inflació a USA entre 1973 i 2021 els sectors que millor es van comportar van ser:

  • Energia +9 %
  • Metalls Preciosos i Mineres +8 %
  • Reial Estate +4,7 %
  • Utilities +2,2 %
  • Productes Bàsics +1,8 %

Aquest estudi és perfectament ampliable a Europa. Ens hem de fixar en els sectors que històricament han tingut un millor comportament, ja que està comprovat que generen retorns positius en períodes inflacionaris.

Algunes opcions possibles a l'hora d'invertir

Ara bé, com posar tot això en pràctica?... Doncs aquí et portem alguns mecanismes d'inversió que podrien resultar interessants en moments d'inflació alta.

  1. Accions dels sectors abans esmentats amb rendibilitats positives en aquestes situacions. Per fer aquest tipus de selecció o el que anomenen estoc picking, necessitaríem certa experiència en la realització d'aquestes operacions.
  2. Fons d'Inversió sectorials o temàtics centrats principalment als sectors Energia, Metalls Preciosos i Mineres i Reial Estate.
  3. Fons d'Inversió que inverteixin en TIPS (bons protegits contra la inflació). Aquests bons estan dissenyats per no perdre poder adquisitiu en períodes d'alta inflació.
  4. Fons d'Inversió monetaris. Si tenim fons d'inversió de renda variable que inverteixen en sectors que, com hem vist, es comporten de manera negativa davant de períodes d'alta inflació, una opció poc coneguda entre el comú dels mortals és traspassar-los a fons d'inversió monetaris.

Aquests fons inverteixen en actius gairebé totalment líquids, a molt curt termini i que estan poc afectats per les pujades de tipus d'interès que solen produir-se per combatre a la inflació. D'aquesta manera, amb el traspàs, aconseguim no haver de passar per caixa en l'IRPF i retardar la tributació a Hisenda fins que fem el reembors total d'aquestes quantitats. Amb aquest tipus de fons ens assegurem una mínima rendibilitat i alhora ens estalviem aquestes possibles caigudes.

Posa’t en mans expertes

Les coses dels diners, com les de l’amor, tenen la seva complexitat. Buscar assessorament per a assumptes relacionats amb l'amor, igual ens resulta enutjós, però que no et faci vergonya preguntar-nos el que necessitis per treure partit als teus estalvis, amb inflació o sense. Els nostres experts en Fons d'Inversió estaran encantats d'ajudar-te!

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes