- 4 min de lectura
El teu nivell de vida depèn de la teva capacitat d'estalvi i de la manera com gestiones les finances. Descobreix la regla 50-30-20 per no tenir cap ensurt a final de mes.
Si quan cobres la nòmina vas gastant diners fins que s'acaben, ens sap greu de dir-te que no és la manera més adequada de gestionar les finances. Vols una fórmula fiable per estalviar i no tenir cap sorpresa a final de mes? T'expliquem com!
La regla 50-30-20: una bona fórmula per estalviar
No es tracta de gastar diners com un boig, ni tampoc d'estalviar fins al darrer cèntim del sou. La fórmula ideal és trobar un terme mitjà que et permeti de viure sense entrebancs i, de passada, tenir uns quants calés guardats per respondre a les despeses inesperades. Si penses que l'estalvi no és el teu fort, escriu en vermell a l'agenda: regla 50-30-20.
En què consisteix la regla 50-30-20? És ben fàcil! Agafa els ingressos mensuals i divideix-ne la quantitat en tres percentatges:
- El 50 % s'ha de destinar a cobrir les necessitats bàsiques: pagar la hipoteca o el lloguer, les despeses fixes (l'aigua, la llum, la quota de la comunitat de veïns…), els àpats o el transport.
- El 20 % s'ha de dedicar a l'estalvi. Retira aquests cèntims al començament de mes. Com si no existissin! És la quantitat que et permetrà de fer guardiola.
- El 30 % restant es pot esmerçar en altres despeses prescindibles però que et permeten una treva o regalar-te un caprici: cinema, restaurants, una escapada de cap de setmana o una cerveseta amb els amics.
Com has de calcular la teva capacitat d'estalvi
Gastes menys del que ingresses? Aleshores tens capacitat d'estalvi. Sí, ho hem de reconèixer: estalviar és difícil, sobretot si els ingressos justegen. Ara bé, si t'organitzes, ho pots aconseguir.
Primer de tot has de calcular la teva capacitat d'estalvi. Cal que segueixis aquests cinc passos tan simples:
- Revisa quines despeses tens per traçar un pla inicial.
- Si tens superàvit, pots estalviar, però si la teva economia és deficitària, no ho donis tot per perdut. Repassa les despeses, tant les fixes com les variables, i decideix quines es poden eliminar.
- Analitza les “despeses formiga”. Són els petits pagaments que aparentment no tenen importància, perquè comprenen quantitats de diners minses, però que si els sumem al cap del mes afecten la teva solvència econòmica. Hi inclouríem, per exemple, el cafè que et prens al bar de la cantonada quan vas cap a la feina.
- Ara que tens clar el pressupost mensual, tria una fórmula per estalviar. Et recomanem de recórrer a les calculadores en línia com ara Moneyfit, amb què pots organitzar amb facilitat les despeses segons diferents categories (caprici o necessitat), i esbrinar quant estalvies cada mes sobre la base dels teus ingressos nets. O, si vols anar més enllà, sempre pots fer servir Microsoft Excel, Google Sheets o Apple Numbers per revisar les despeses de manera més exhaustiva.
- Sigues constant. No serveix de gaire si estalvies un mes, però el següent no ets capaç de controlar les despeses.
Invertir per millorar el nivell de vida
Potser et penses que invertir és cosa de rics. Ni de bon tros! Pots fer inversions independentment del teu nivell econòmic, sempre que actuïs amb seny i les fórmules s'adaptin a les teves possibilitats. A més a més, és una manera magnífica d'estalviar i de millorar el teu nivell de vida.
Si inverteixes, mantens el valor dels diners i augmentes el patrimoni, encara que has de determinar el grau de risc que vols assumir. Com més risc, més opcions d'obtenir rendiments més alts i de fer créixer el nivell de vida de manera considerable, però també és més probable que ensopeguis econòmicament parlant. Per aquesta raó, si no ens saps gaire sobre inversions, no facis les coses a la babalà i cerca l'assessorament d'un professional. No voldríem que tinguessis un atac de cor de bon començament!
Objectiu: augmentar la qualitat de vida
Ningú discuteix que estalviar té una relació directa amb la qualitat de vida. Pensa quin somni tens. Potser independitzar-te per no sentit tot el dia allò d'"ara sortiràs, en aquestes hores?". O bé comprar-te una moto per fer escapades el cap de setmana i sentir un vent que talla a la cara. Tal vegada anar-te'n a estudiar a l'estranger o obrir el negoci que fa tants mesos que et ronda pel cap. O qualsevol altra opció, és clar, perquè trobaries tants somnis com persones hi ha.
Tots aquests projectes tenen una cosa en comú: valen diners. Si et fa mandra de començar a estalviar perquè penses que, durant el procés, perdràs qualitat de vida, t'hauries d'informar bé sobre quin fórmula és més adequada per fer guardiola sense gaire esforç. Et proposem els nostres productes d'estalvi personal, que estaran a l'altura de les teves expectatives.
Els diners fan la felicitat?
Potser algun cop has pensat que els diners fan la felicitat. La dita popular rebutja aquesta idea, però, en canvi, afirma que ajuda a aconseguir-la. Per a molta gent els diners són imprescindibles per sentir-se realitzat, mentre que d'altra pensa que només aporten tranquil·litat.
Quan reflexionem sobre si els diners fan la felicitat, solem exemplificar-ho amb països aparentment menys afavorits, com ara Bhutan o Costa Rica; tanmateix, aquests països ocupen les posicions més altes en els rànquings quan mesurem la felicitat de la població. Un mòbil d'última generació, un restaurant amb estrelles Michelin o un viatge a una destinació exòtica ens fan més feliços? És un bon tema de debat per a les sobretaules familiars!
Més articles sobre: