- 5 min de lectura
Ets d'aquestes persones que esclaten d'ira quan alguna cosa els molesta i no saben expressar de forma tranquil·la el que els ha passat? O potser prefereixes callar-te les coses per evitar conflictes i acabes guardant-t’ho tot a dins fins que ja no pots més?
En situacions com aquestes i moltes d'altres, la comunicació assertiva pot ser-te de gran utilitat. Es tracta de l'habilitat per expressar els nostres sentiments de manera respectuosa, permetent comunicar-nos de manera calmada i sense recórrer a atacs. És l'equilibri entre poder mostrar empatia i establir límits que ens protegeixin.
Oi que sona genial? El problema és que no és tan fàcil com sembla i que moltes vegades costa implementar-ho. La bona notícia és que s'assembla a anar amb bicicleta, és a dir, és una cosa que es pot aprendre i que, com més practiquis, més fàcil et resultarà aplicar-ho.
A més, també pot ajudar-te en diferents àmbits de la vida ajudant-te a tenir relacions laborals més sanes o millorar les habilitats socials en els adolescents. A qui no li agradaria entendre's millor amb els seus fills o el seu cap?
Comença a incorporar-la a les teves relacions
Una vegada més, la teva parella s'ha oblidat d'un esdeveniment que era important per a tu. Pots optar per no dir-li res per evitar una nova baralla, però què fas amb aquest ressentiment acumulat? O podries recriminar-li que mai no recorda les coses, però ja saps com acabarà això: amb una pujada del to de veu, acusacions creuades... Res agradable per a cap dels dos. Però llavors, quina és la millor opció?
Un consell freqüentment utilitzat pels psicòlegs per a la resolució de conflictes i la millora de les relacions interpersonals és expressar els teus sentiments de la següent manera: “quan fas tal cosa, em fa sentir d'aquesta manera. Per això, m'agradaria que poguessis canviar-ho”. Aquest enfocament evita que l'altra persona se senti atacada i reaccioni a la defensiva (encara que en el fons sàpiga que tens raó).
Imagina aquesta altra situació amb un amic que sempre és impuntual. Pots dir-li que estàs fart/a que mai no arribi a temps, que la pròxima vegada marxaràs a casa sense esperar-lo/la i que és un/a irresponsable. O també pots explicar-li que, quan arriba tard, et fa mal perquè sents que no té en compte el teu temps i que tant de bo pogués fer l'esforç de canviar-ho. Veus la diferència?
Doncs quelcom similar ho podríem aplicar amb la teva parella. Pots explicar-li de manera calmada, però ferma, com et fa sentir el fet que no recordi les coses, practicant també l'escolta activa. D'aquesta manera, ambdós podreu expressar-vos i comprendre el punt de vista de l'altre.
Consells per millorar la teva manera d'expressar-te
Si els dos exemples anteriors t'han quedat clars, però encara et sembla complicada la posar-los en pràctica, no et preocupis. Com esmentàvem anteriorment, la comunicació assertiva és una habilitat que es pot aprendre i, sobretot, millorar amb el temps. Aquí t'oferim alguns consells perquè comencis com més aviat millor:
- Escolta activa. Al món hiperconnectat on vivim, cada vegada és més difícil mantenir l'atenció en una sola cosa. Per això, la pròxima vegada que parlis amb algú, prova de centrar-te cent per cent en allò que diu sense interrompre i mostrant interès genuí.
- Expressa els teus sentiments. Sabem que costa molt obrir-se i exposar les teves vulnerabilitats. Tanmateix, atrevir-se a dir el que sents és molt més valent del que penses i millorarà enormement les teves relacions interpersonals.
- Estableix límits. És important mostrar respecte i calma quan expressis el teu punt de vista, evitant el sarcasme, la crítica destructiva i el llenguatge ofensiu. Tanmateix, també és important no deixar-se menystenir. Has d'aprendre a dir que no i deixar clars els teus desitjos davant de l'altre.
- Solucions conjuntes. Sovint pensem que tenim raó i que la nostra visió és la correcta. Però aquesta mentalitat no ens portarà enlloc. La idea és arribar a acords en els quals ambdues parts cedeixin, i surtin beneficiades, per a una convivència harmoniosa.
- Practica l'empatia. Finalment, una de les claus per conrear relacions saludables és aprendre a posar-se al lloc de l'altre. Comprendre les seves emocions i per què pensa d'aquesta manera és fonamental per poder resoldre qualsevol conflicte.
Millora el teu ambient laboral
T'agrada la teva feina, sents que ets bo en el que fas i t'avens amb els teus companys, però hi ha un problema: el teu cap. Moltes vegades, la seva manera d'expressar-se quan hi ha hagut alguna complicació en lliurar una tasca no creus que sigui l’adequada, però no t'atreveixes a dir res.
Et resulta familiar? Tenir bones relacions laborals és imprescindible per sentir-te bé en el teu lloc de feina. Si no disposem de les eines per abordar aquestes situacions, el nostre dia a dia pot convertir-se en un malson, afectant la nostra tranquil·litat i benestar personal.
Aquí és on entra en joc novament la comunicació assertiva. Poder expressar les teves sensacions a una figura d'autoritat sense temor de represàlies és una cosa importantíssima. Per a això, l'empresa ha de fomentar valors com la llibertat d'expressió, la comprensió i la resolució de conflictes.
També és transcendental implementar dinàmiques que involucrin tots els companys, promovent el treball en equip i les bones relacions laborals. Al cap i a la fi, passem una gran part del nostre temps a la feina i és fonamental sentir-nos còmodes en aquest entorn.
I si volem aplicar-la a casa?
Ja hem establert la importància del diàleg en diverses àrees de la vida, però no podem passar per alt la seva rellevància a la llar. Fomentar habilitats socials en adolescents és tan crucial com el fet que aprovin totes les assignatures.
Aquestes són algunes recomanacions per inculcar la destresa d'expressar-se correctament, respectar les idees dels altres i mantenir-se fermes en les seves conviccions.
- Model de comportament. Els nens aprenen per observació, per això has de cuidar com t'expresses amb els altres davant d'ells. Si t'enfurismes i crides davant de la menor provocació, no esperis que ells no facin el mateix després.
- Reforç positiu. Reconeix els teus fills quan facin les coses bé o quan aconsegueixin comunicar-se d'una manera assertiva. Els éssers humans també aprenem quan ens elogien els bons comportaments.
- Espai de lliure expressió. Aquesta és una de les habilitats socials en adolescents que més hem de cuidar, ja que passen una etapa de molts canvis. És fonamental que sàpiguen que poden confiar en nosaltres quan ens necessitin.
- Resolució de conflictes. Gairebé tan important com l'anterior, és ensenyar-los a practicar l'escolta activa i a debatre sobre diversos temes quan hi ha desacords. Ja sigui sobre l'hora d'arribada del cap de setmana o sobre un problema amb un company de l'escola.
- Promoure l'autocura. Quelcom que oblidem sovint és que, a part d'aprendre a escoltar els altres, també ho hem de fer amb nosaltres mateixos. Explica'ls als petits i adolescents de casa la importància de prendre's descansos o temps per processar les seves emocions abans de comunicar-se amb els altres.
La tranquil·litat que mereixem
Les relacions interpersonals s'han de construir sobre els fonaments de la lliure expressió i l'empatia, on és crucial cuidar tant la forma com el contingut de les nostres paraules. Tanmateix, per aconseguir-ho moltes vegades és essencial comptar amb certa tranquil·litat. Disposar d'una assegurança que ens brindi pau mental en moments d'incertesa és un component crucial en la nostra recerca de benestar emocional. Si estem protegits en cas d'emergència, podem enfrontar els desafiaments de la vida amb més confiança i calma. Aquesta estabilitat financera ens pot ajudar a sentir el suport necessari per aplicar la comunicació assertiva en totes les esferes de la nostra vida. En sentir-nos fora de perill, podem expressar les nostres necessitats i emocions de manera més efectiva i sense temor de les repercussions.
Aquest enfocament també inclou el diàleg intern que tenim amb nosaltres mateixos. Estar en calma ens permet ser més amables fins i tot amb nosaltres mateixos, ja que de vegades apliquem tots aquests consells amb els altres, però ens oblidem de fer el mateix amb la nostra persona.
A més de cuidar les relacions més properes, prova de ser amable en qualsevol interacció diària (fins i tot amb desconeguts), ja que mai no saps què està passant en la vida dels altres. Per crear una millor societat entre tots, el primer és començar per cuidar-nos els uns als altres i empatitzar amb els problemes aliens.
Més articles sobre: