- 5 min de lectura
Fa gairebé una dècada, líders de tot el món es van reunir a la Cimera de les Nacions Unides per adoptar un ambiciós pla d'acció: els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 17 propòsits que representen un compromís global per abordar els reptes més urgents del nostre temps. Des d'aleshores, s'han convertit en inspiració per a governs, organitzacions i empreses, que de forma conjunta treballen cap a un futur més viable.
Segurament, has sentit a parlar del paper que els ODS porten temps tenint en l'estratègia de les companyies. Però aquest canvi no ha de limitar-se a l'àmbit empresarial. Tots podem contribuir des de les nostres llars incorporant hàbits sostenibles en la nostra vida diària. Tenim a les nostres mans l'oportunitat de garantir la protecció del planeta.
El rol de la família és essencial en aquesta lluita. Valors com l'educació ambiental, el respecte pel nostre entorn, la lluita contra la desigualtat i la pobresa, han de ser transmesos als més joves mitjançant pràctiques que fomentin l'assoliment de cada un d'aquests objectius. T'hi apuntes?
1. Acabar amb la pobresa
Pot sonar a utopia, però fins i tot des del sofà de casa és possible col·laborar de diverses maneres. La més còmoda és a través de donacions a organitzacions benèfiques que assisteixin a comunitats desfavorides. Compartir els teus recursos ajudarà a marcar la diferència. Si vols ser més actiu, prova d'apuntar-te a algun voluntariat en àrees necessitades o a apadrinar un nen.
2. Fam zero
Una opció és conrear els nostres propis aliments en un hort casolà. Ens proporcionarà provisions fresques i saludables i ens ajudarà a reduir la dependència de la indústria alimentària. A més, podem donar suport a bancs d'aliments locals mitjançant aportacions de subministraments no peribles o la participació en la seva distribució. Una altra alternativa és adoptar hàbits de consum responsable, com planificar les compres i aprofitar al màxim els aliments que tenim.
3. Salut i benestar
Adopta mesures per portar un estil de vida més saludable. Incorpora l'exercici regular a la teva rutina, ja sigui a través de sessions d'entrenament o simplement fent passejos a l'aire lliure. Optar per anar a l'escola o a la feina caminant o en bicicleta seria un gran inici. Inclina't per una alimentació equilibrada i nutritiva, preparant menjars casolans amb ingredients frescos i evitant els ultraprocessats. No oblidis la importància de cuidar la teva salut mental, reservant temps per a activitats relaxants com la meditació, el ioga o simplement gaudint d'un bon llibre.
4. Educació de qualitat
La millor manera de contribuir a aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible és recolzant l'educació dels nostres fills, proporcionant-los un entorn d'aprenentatge estimulant i recursos educatius adequats. Si estàs disposat a fer un pas addicional, anima't a participar en programes que brindin suport escolar a grups marginats o desfavorits, o dona llibres a biblioteques o escoles que ho necessitin. Si destinem recursos a l'educació, estem invertint en el futur i en el desenvolupament de la nostra societat.
5. Igualtat de gènere
A les nostres mans tenim educar els petits de la casa sobre la importància de la igualtat de gènere i el respecte mutu. Fomenta la participació equitativa en les decisions familiars i motiva les dones i nenes a perseguir els seus somnis i aspiracions sense limitacions. Distribueix les responsabilitats i tasques de manera igualitària, independentment del gènere i, sobretot, sigues un exemple a seguir.
6. Aigua neta i sanejament
Comença prenent mesures per conservar i utilitzar de manera responsable els recursos hídrics. Podem reduir el consum d'aigua a la nostra llar mitjançant la reparació de qualsevol fuita (per petita que sembli), la instal·lació de dispositius d'estalvi i l'adopció d'hàbits conscients, com tancar les aixetes mentre ens raspallem les dents, ens ensabonem o rentem els plats.
7. Energia assequible i no contaminant
Una manera eficaç és millorar l'eficiència energètica de la nostra llar. Això implica comptar amb l'aïllament adequat, utilitzar electrodomèstics eficients i programes eco, i adoptar pràctiques d'estalvi d'energia, com apagar els dispositius electrònics quan no estan en ús. Considera la possibilitat d'instal·lar panells solars o recórrer a l'energia eòlica per generar la teva pròpia electricitat. Estaràs contribuint a la mitigació del canvi climàtic.
8. Treball decent i creixement econòmic
Afavoreix les petites empreses locals consumint els seus productes i serveis. Igualment, podem participar en programes de capacitació per a emprenedors locals, compartint el nostre coneixement i experiència per ajudar-los a tenir èxit en els seus negocis. També és important promoure la igualtat d'oportunitats a la feina, donant suport a polítiques i pràctiques que fomentin la diversitat i la inclusió. Encara que no tinguem una empresa, és possible cooperar generant un ambient just per a tothom.
9. Indústria, innovació i infraestructura
Aquest punt pot semblar una mica més complex, però sempre hi ha oportunitats per involucrar-nos en projectes d'innovació que busquin solucions a problemes locals o globals. Per exemple, podríem participar en la creació d'aplicacions mòbils per a la gestió de residus. I no només això, també podem avivar la inversió en infraestructures resilients i sostenibles. Com? Amb el simple ús del transport públic, que incentivarà les autoritats a invertir en aquesta àrea clau.
10. Reducció de les desigualtats
Un altre aspecte important en l'educació familiar és aprofundir sobre les diverses formes de discriminació i desigualtat presents en la nostra societat. Treballem junts per eliminar els prejudicis i estereotips en les nostres interaccions diàries. Demostrem amb l'exemple que tots som iguals, sense importar el nostre origen ètnic, gènere, orientació sexual o condició socioeconòmica. I perquè els més petits ho comprenguin millor, apropar-los altres cultures a través de llibres, documentals o la gastronomia pot ser un gran ajuda.
11. Ciutats i comunitats sostenibles
Practica el consum responsable, reduint el desaprofitament i optant per productes ecoamigables. Localitza iniciatives que promoguin la conservació del medi ambient i la millora de la qualitat de vida en les nostres comunitats, com la plantació d'arbres, la neteja d'espais públics i, com, no la promoció del transport públic i la mobilitat sostenible. Així afavorim la creació de ciutats més inclusives i segures.
12. Producción y consumo responsable
Com individus, podem prendre mesures per reduir el nostre impacte ambiental i promoure una despesa més conscient. Una forma és reduir el desaprofitament d'aliments amb una planificació més acurada de les compres, un adequat emmagatzemament dels aliments i el compostatge dels residus orgànics. A més, opta per productes duradors i d'alta qualitat i repara els articles sempre que sigui possible.
13. Acción por el clima
Aquest ODS conté altres propostes esmentades anteriorment, però volem recordar-les per recalcar la importància de prendre mesures en la conservació del medi ambient. Controla la despesa d'energia, apagant llums i electrodomèstics quan no es necessiten, i optant per fonts renovables sempre que sigui possible. Redueix la dependència dels combustibles fòssils mitjançant l'ús del transport públic, la bicicleta o caminant. Participa en activitats de reforestació i campanyes de sensibilització sobre el canvi climàtic en la teva comunitat.
14. Vida submarina
És crucial reduir el malbaratament de plàstic evitant productes d'un sol ús i optant per alternatives reutilitzables. Per anar un pas més enllà, uneix-te a iniciatives de neteges de platges i costes, recollint residus abans que arribin a l'oceà. També podem contribuir a la conservació d'espècies marines en perill d'extinció via donacions a organitzacions dedicades a la seva protecció i encoratjar la consciència sobre la importància de preservar la vida submarina entre amics i familiars.
15. Vida d'ecosistemes terrestres
Què et sembla la idea de crear un espai verd a la nostra llar plantant arbres, arbustos i flors? Fins i tot si només són uns quants testos en un balcó, estarem proporcionant refugi i aliment per a la fauna. Això sí, és important evitar l'ús de pesticides i herbicides químics i optar per mètodes de control de plagues naturals.
16. Pau, justícia i institucions sòlides
Participa en activitats que promoguin la inclusió i la tolerància en la nostra societat. Però, sobretot, fomenta el diàleg i la resolució pacífica de conflictes en les teves pròpies relacions personals i professionals. Si presencies violència, denuncia-la, incloent l'assetjament escolar i el ciberbullying. Para especial atenció als sectors més vulnerables de la societat, com són els nens i nenes.
17. Aliances per aconseguir els objectius
És fonamental recordar que això és una feina d’equip, on hem d'enfortir la col·laboració i la cooperació entre individus, organitzacions i governs. Encara que hi ha aspectes que escapen al nostre control, tots podem fomentar l'impuls d'aquests Objectius de Desenvolupament Sostenibles entre els nostres familiars i coneguts per abordar desafiaments globals, com el canvi climàtic i la pobresa. Treballant junts cap a metes compartides, construïm un món més just, equitatiu i sostenible per a tothom.
Més articles sobre: