• 4 min de lectura

Hi ha moltes ganes de bon temps, de planificar escapades a la platja i que comenci la temporada de barbacoes, però quina mandreta fer el canvi d'armari, oi?

Si estàs desitjant treure la roba d'estiu per lluir nous modelets, però quan toca guardar la roba d'hivern se't fa bola, és perquè, fins ara, no t’havíem compartit les nostres millors recomanacions. Para atenció! Veuràs com, combinades amb alguns dels mantres de la Marie Kondo, aconseguim que el canvi d'armari deixi de ser un suplici.

Canvi d'armari a l'estil Marie Kondo

Busca un forat a l'agenda

Entenem que no és el gran pla del moment, o sí, això ho sabràs després de seguir els tips d'aquest article 😉 El que sí t'assegurem de totes, totes, és que es necessita temps. Tira d'agenda i planifica quan et ve millor abans de tirar-t’hi de cap.

IMPORTANT! Pren nota d'aquest consell per no caure en la temptació d’endarrerir-ho cada setmana una miqueta més: res de posar al teu abast caixes, bosses o qualsevol lloc on tinguis la roba d'estiu fins que et posis amb el canvi d’armari. Si no, aniràs traient peces a poc a poc i el caos envairà el teu armari per complet.

Buida del tot l'armari

Recordes quan d'adolescent et treien l'armari sencer perquè hi posessis ordre? Doncs això és el que has de fer. Treu absolutament tot el que tens allà ficat. Esperem que no aparegui cap mitjó pudent ni altres sorpreses desagradables. Sí, sí, al·lucinaries amb les coses que poden sortir dels armaris de la roba.

Una vegada buit, aprofita per netejar-lo a fons. Agafa un drap, el teu producte de neteja favorit i un aspirador amb el broquet el més petita possible per arribar als racons més amagats.

Una altra oportunitat per a allò que no et poses, però fora del teu armari

Cerca una superfície àmplia com, per exemple, el llit i fes piles amb els diferents tipus de roba. Jerseis, dessuadores, texans, pantalons, camises... Així podràs apreciar la quantitat que tens de cada cosa i et serà més fàcil desfer-te del que menys utilitzes.

El canvi d'armari és el moment perfecte per revisar el que ens posem i el que no. Deixa't de “persi”... i puja-ho a Vinted. Podràs treure't uns dinerets extra com t'explicàvem en aquest article, o dona-ho als qui més ho necessiten.

Aquesta operació l’hauràs de repetir quan treguis la roba d'estiu. Segur que alguna cosa es va quedar guardada perquè havíem a perdre uns quilets o per si... es tornava a portar. No, no i no. Fora tot el que estigui ocupant espai i no utilitzaràs (no val a posar-s’ho una vegada per complir l'expedient, que ens coneixem...).

La Marie Kondo defensa que en un únic armari ens hi hauria de cabre tant la roba d'hivern com la d'estiu. Imagina si has de mirar-t’hi per fer la selecció! Però no t’atabalis, si et provoca molt estrès, pots nominar aquesta roba en una caixa i deixar-la fora del teu abast durant tot un any. Tot el que no trobis a faltar en aquell temps, haurà d'abandonar l'armari de forma definitiva. No s'admeten repesques!

Roba d'entretemps, sempre disponible

No sabem com és la mida de l'armari de la gran guru de l'ordre, però entenem que, per poca roba que acumulem, en un habitatge d’avui dia no sobra l'espai com perquè la roba de les diferents estacions comparteixi armari. Tot i així, et recomanem que la roba d'entretemps estigui de forma perenne als teus penjadors i calaixos.

Per què? Perquè aquesta roba la utilitzaràs tant a la tardor com a la primavera i, a més, amb la bogeria de temperatures que tenim darrerament, et traurà de més d'un conflicte en els mesos que menys t’ho esperis. També et facilitarà la vida a l'hora de fer la maleta si t'escapes a algun lloc amb un clima diferent del de la teva ciutat i, molt important, t’alleugerirà una mica la feina quan arribi el moment del canvi d'armari. Gràcies a aquest tip només hauràs de retirar i treure el més estacional.

Ordenar la roba com la Marie Kondo

El mètode que ha donat la volta al món i ha conquerit milions d'armaris (encara que recentment la Marie ha declarat que, ara, amb tres fills a casa, ho veu amb uns altres ulls i que igual no cal ser tan estricte amb l’ordre, hehehe...). De fet, segur que sense saber-ho ja apliques algun dels seus trucs més famosos. Els coneixes?

  1. L'estètica. Emmagatzemar per categories, colors i textures per aconseguir una harmonia visual que ens inspiri cada matí abans de vestir-nos.
  2. Accessibilitat. El que més s'utilitza, al davant. Deixa al darrere el que menys et poses o la roba reservada per a esdeveniments especials.
  3. Doblega en vertical. Tot el que estigui a calaixos i baldes, millor doblegat en vertical (en tres en comptes de dos com és tradicional). Això et permetrà veure millor les peces, mantenir l'ordre i guanyar espai.
  4. Organitzadors i cistelletes diverses. Marie Kondo és molt fan de dividir els espais per aconseguir més ordre. Els complements i les joies també han de tenir el seu lloc assignat. Hi ha milions de detallets que t'ajudaran a fer-ho possible.

Com guardar la roba d'hivern

Quan arribi l'hivern voldrem que la nostra roba estigui en perfecte estat. Si no et vols trobar el teu jersei favorit ple de forats, entre altres possibles disgustos, para atenció.

  • Tot ben net. La roba que hagi passat la tria i sigui seleccionada per ser guardada ha d’estar ben neta i ben seca. Si emmagatzemes la teva camisa de la sort amb una taca que ni has intentat treure, oblida't de fer-ho uns mesos després.
  • Bons tancaments. Organitza les peces en bosses, caixes o qualsevol altre lloc que tanqui en condicions. Així evitaràs que insectes indesitjats s'uneixin a la festa. Pots provar les bosses al buit: traient l'aire amb l'aspirador aconseguiràs que la roba quedi guardada amb menys àcars, que no entri la pols i guanyaràs espai.
  • Boletes de naftalina (però amb olor). Per posar-ho més difícil encara a les arnes i altres amics indesitjats, posa repel·lent entre la roba. Això sí, molta cura amb la naftalina que utilitzaven les nostres àvies, que després tot feia pudor durant mesos. Ara hi ha remeis que fan olor de lavanda, llimona o simplement de roba neta.
  • Atenció al lloc d'emmagatzemament. Tria un lloc sec. És millor ficar la roba a altells o sota el llit que en un celler o garatge on la humitat pugui fer estralls.
  • Atenció al calçat. Estaràs molts mesos sense posar-te una bota o una sabata tancada. Deixa-les netes, hidratades (si són de pell) i amb formes o paper de diari a dins perquè no es deformin durant l'estiu. A l'octubre ho agrairàs.

Consells extres per fer-ho més suportable

T'hem dit que teníem algunes recomanacions amb què convertir aquest repudiat moment en un bon pla. I era cert. Aquí les tens.

  1. Optimisme. Pensa en com d’ordenat et quedarà tot, quina bona olor farà l'armari i en com muntar-t’ho per passar una bona estona en comptes de la mandra que et fa.
  2. Música a tot volum i a ballar sense parar. Hi ha qui balla amb l'escombra, nosaltres ho fem amb la roba als penjadors. Amb ritme, tot es porta millor.
  3. Podcast interessant. Reserva't diversos episodis del teu podcast favorit o busca una temàtica que et resulti desitjable. A Tomamos impulso portem tres temporades ben variades. T'hi uneixes? Se't passarà el temps volant.
  4. Pica-pica. Prepara un aperitiu per agafar forces, dona't el caprici de demanar alguna cosa de menjar i deixa't portar. Amb l'estómac ple tot es veu d'una altra manera.
  5. Festa de canvi d'armari. Desmitifica les festes de pijames (on sempre s'acaba Zzzzz) i dona-hi un gir. En companyia tot és millor. A més, opinions alienes t'ajudaran a desfer-te d'aquella caçadora que dius que tant t’estimes (i que no et poses mai).

Esperem haver-te estat de gran ajuda. Només ens queda fer-te el canvi d'armari nosaltres mateixos. Ho sentim, però això no està a les nostres mans. El que sí que podem és descobrir-te tots els beneficis de les nostres assegurances de llar. Comprova aquí tot el que sí que podrem fer per tu 😉

També et pot interessar

Els nostres productes