• 4 min de lectura

Et desesperes quan la nevera o el rebost no et xiven què menjar? T'agradaria alimentar-te de forma més saludable? Vols estalviar temps i diners a la cuina? Saps el que és el batch cooking i encara no poses en pràctica? Continua llegint i d'aquesta setmana no passa que ho intentis.

S’han acabat les eternes excuses de no tinc temps. Cuinar en poques hores pràcticament tot el que necessites per a la setmana és possible. T’expliquem com organitzar-te.

Batch cooking

Per què el batch cooking està de moda?

Com ens agrada posar noms altisonants a tot, i si és en anglès, molt millor. Per a alguns, el truc del batch cooking no és res més que matar-te a cuinar i guardar en els tuppers de tota la vida. Però això no és del tot correcte. Encara que els tuppers són molt protagonistes, tot això va un pas més enllà, permetent diferents combinacions sense haver d'estar el dia sencer llepant a la cuina.

Qui prova aquesta denominada cuina en blocs, no ho deixa. I és que és la manera més pràctica de menjar saludable, estalviar temps a la cuina i oblidar-se de l'estrès de pensar a cada dinarar o sopar què menjaré.

Redueix les hores que passes a la cuina

Aquesta tècnica permet realitzar preparacions intermitges per combinar-les en pocs minuts durant la setmana. Així venceràs la mandra i la falta de temps per menjar més saludable. Els ultraprocessats deixaran de cridar tant la teva atenció quan a la nevera de casa t'esperin opcions molt més nutritives i, a més, delicioses.

Alhora que t’estalvies uns dinerets

Limitar-nos a comprar el que realment necessitem per a la setmana ens ajudarà a ajustar el preu de la cistella de la compra. Però aquest no és l'únic estalvi que notaràs, ja que tindràs menys desaprofitaments i aconseguiràs una menor despesa en subministraments. En cuinar diferents coses alhora, podràs rendibilitzar més el consum del forn, de la campana de fums, de la llum o del rentaplats. Per a això també és important que quadris l'estona que passis a la cuina amb les hores que més econòmica està l'energia. No La situació no està com per malbaratar!

La clau: combinar plats complets amb preparacions

Les necessitats de cada casa varien segons el tipus de família. Un dels trucs del batch cooking consisteix a trobar l'equilibri necessari entre la preparació de plats complets amb les anomenades preparacions. Els complets són aquells que una vegada treus de la nevera o el congelador estan llestos per menjar sense afegir-los res més, com per exemple un estofat o una crema. Són l'opció perfecta quan no disposes de temps, ja que no requereixen cap feina afegida.

D'altra banda, hi ha les preparacions independents. Elles soles no constitueixen un plat, però tenir-les llestes agilita molt el cuinat. Una bolonyesa, vegetals saltejats, carns rostides, sofregits... que serviran de base per a altres plats com una boníssisma pasta. Podràs combinar-los de diferents formes i tenir la sensació de menjar coses diferents tots els dies.

Això té bona pinta, per on començo?

No ens enganyarem, si hi ha una cosa que aquest mètode necessita és una mica d'organització. Hi cap alguna improvisació si ets d'emocions més fortes, però la previsió és, sens dubte, un altre dels principals trucs del batch cooking.

Perquè surti bé, el primer és establir un menú setmanal. Ningú no t’alliberarà de decidir quins plats dinar o sopar dutrant la setmana, però t'assegurem que la inspiració arriba abans si t'atures uns minuts per planificar-te amb temps que si pretens que et visiti just en el moment de preparar el sopar. Si aquest pas et fa molta mandra, pots fer de cop diverses plantilles i intercanviar-les i adaptar-les durant l'any amb els productes de temporada.

Abans de llançar-te a comprar

Amb el menú setmanal pensat, fer la llista de la compra serà molt més fàcil. Recorda l'important que és anar al mercat o al supermercat amb tots els aliments apuntats. En aquest article t'explicàvem trucs que t'ajuden a estalviar.

Recorda també revisar els aliments que tens a casa. Inspecciona la nevera, el congelador (que no es converteixi en un pou sense fons, on tot entra, però res no en surt), i el rebost. Ajusta bé les quantitats. Un altre dels grans beneficis d'aquest mètode és la reducció del malbaratament alimentari. Tan necessària en el nostre món!

Cerca el teu moment

Uns prefereixen una estona del cap de setmana, d'altres una tarda/nit tranquil·la d'un dia de la setmana. El secret és trobar una estona en què puguis relaxar-te i gaudir de la cuina. Igual et sona estrany, però fins i tot pot ser un bon pla en família o parella. Si vius sol, pots muntar quedades setmanals amb amics i que l'ocasió serveixi per trobar-vos i fer unes bones rialles. Posa't música i deixa't portar!

Per cert, perquè tot flueixi, a l'hora de planificar l'ordre de preparació, has de tenir en compte els temps de preparat. Comença pels que més triguin a cuinar-se i deixa els més ràpids per al final.

Utilitza alarmes perquè no se't passin els temps de cocció de cada aliment. Sembla una bestiesa, però quan s'estan preparant diferents plats alhora és fàcil distreure's i emportar-se algun disgust amb preparacions cremades.

No t'oblidis dels snacks

Aprofita que ja hi estàs ficat, amb els estris trets i el forn encès, per preparar també alguna recepta vàlida per a l'esmorzar, el berenar o un pica-pica entre hores. Sens dubte, són els moments ideals per assaborir una fruita, però de tant en tant també ens podem fer un homenatge, que si està preparat a casa serà sempre molt millor.

Conservació dels aliments, un punt crític

Sembla obvi, però si no parem l'atenció adequada a la conservació dels aliments llançarem tota la feina avançada per la borda. En la mateixa planificació del menú hauràs de situar els preparats que pitjor es mantenen per consumir-los com més aviat millor. A més, la majoria dels queviures i plats poden congelar-se sense més problema. Això sí, recorda descongelar-los a la nevera amb temps. Res de deixar-los sobre la placa de cocció conreant gèrmens.

Comptar amb envasos adequats també és fonamental per a una correcta conservació dels aliments. La mida d'aquests ha de ser proporcional al contingut. Les provisions subsisteixen millor si no hi ha gaire aire. A més, han de tancar bé i en cas d'anar a parar al congelador, ser aptes per resistir les baixes temperatures.

Com la idea és tenir diferents preparacions, et serà de gran ajuda etiquetar cada recipient amb el contingut i la data de preparació. Pensa que això serà continu, per la qual cosa et recomanem que aconsegueixis algun sistema fàcil per actualitzar les etiquetes. La cinta de carrosser o un rotu esborrable, per exemple, són bones opcions.

Tot llest per clavar-hi la dent

Arribat el moment de menjar, gràcies al batch cooking només t’hauràs de preocupar de divertir-te. Segueix la planificació que tinguis preestablerta al teu menú setmanal per combinar els diferents cuinats segons els teus gustos, escalfa si fa falta i mmmmm!

I ara, què faràs amb el temps lliure que tindràs? Com veus, a Tomamos impulso som experts a proporcionar-te idees perquè puguis gaudir del que realment importa. I precisament amb aquesta finalitat, va sorgir el nostre Compte Suscripció PR1ME. No esperis més per entrar aquí i conèixer tot el que ofereix per estalviar encara més temps.

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes