• 4 min de lectura

Tingues a punt tota la documentació necessària per a la campanya de la renda 2021-2022. Et donem les claus per fer-la en línia mitjançant Renda Web.

Alerta! Tens una cita important al calendari. Ja ha començat la campanya de la renda que correspon a l'exercici 2021. La pots presentar fins a la darreria de juny, però ja saps què diuen: el que puguis fer avui, no ho esperis fer demà!

Preparar la declaració de la renda és avorrit, ho sabem prou, però s'ha de fer, i com més aviat ho enllesteixis, millor. A més a més, gràcies a Renda Web t'assegurem que no t'hauràs ni de bellugar de casa. Pren-ne nota, perquè t'explicarem pas a pas com pots fer la declaració de la renda; de manera que aquest tràmit força empipador sigui tan còmode i simple com sigui possible.

Abans de començar..., prepara la documentació

Vigila! Aquest primer punt és imprescindible: no et servirà de res asseure't per presentar la renda en línia, si no tens la identificació i la documentació necessària per fer la declaració. Què demanen?

Identificació digital, amb el DNI de tota la vida no n'hi ha prou

Aquests són els diferents mètodes de què disposes per acreditar la identitat:

  • Número de referència. S'obté a la pàgina web de l'Agència Tributària simplement amb el número del DNI, la data de validesa del carnet i la casella 505 de la declaració de la renda de l'any passat.
  • Cl@ve Pin. T'hauràs d'enregistrar prèviament al sistema Cl@ve, via Internet, a l'app Cl@ve PIN o anant personalment a una de les oficines de registre habilitades.
  • Certificat digital. Si la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre t'ha emès aquest document virtual, no oblidis de fer servir el dispositiu on el tens desat.
  • DNI electrònic. Per validar el document amb aquest certificat, a banda de tenir el DNI electrònic (es demana a les comissaries de policia acreditades), has de disposar d'un lector de targetes a l'ordinador.
como-hacer-declaracion-renta

Tingues a punt la documentació

La majoria de les dades que has de facilitar apareixen en l'esborrany de la declaració de la renda que et descarregaràs, però seria convenient que les comprovessis. Hisenda potser s'ha equivocat en algunes o no n'ha afegit d'altres. Recorda que, encara que no constin en l'esborrany o entre les dades fiscals que l'Agència Tributària et facilita, no t'eximeix de declarar-les.

Tots aquests documents es relacionen amb els ingressos i altres classes de rendes, i la raó per organitzar tot aquest enrenou de la campanya de la renda és declarar els diners que hem guanyat, o fins i tot perdut, si fa al cas. Rendiment laboral, rendiment del capital immobiliari i mobiliari, guanys i pèrdues patrimonials, en són les causes més comunes, però depèn de l'activitat i dels moviments de cadascú.

No has de lliurar aquesta documentació, però sí que l'has de tenir disponible per si Hisenda decideix de sorprendre't amb una inspecció. Sí, aquestes coses passen, i no sempre a la cosina o a la veïna...

Si no vols pagar més del compte, repassa les possibles deduccions

També has de preparar la documentació de les despeses que es poden deduir de la renda. La hipoteca (únicament per als habitatges comprats abans del 1r de gener del 2013), les assegurances vinculades, el lloguer d'habitatge, les donacions, les deduccions per maternitat i les despeses familiars... Repassa a consciència les novetats de la campanya de la renda 2021-2022 i les possibles deduccions que corresponen a la teva comunitat autònoma. Atenció amb aquest apartat! No totes les comunitats apliquen les mateixes desgravacions i cal estar pendents de les casuístiques de cadascuna.

Llestos per començar a fer la renda en línia. Som-hi!

  1. Entra a Renda Web. Entra a la pàgina web de l'Agència Tributària, localitza la secció corresponent a la renda del 2021 (fes una bona cerca, és a dalt a la dreta). Un cop dins, clica sobre “Servei de tramitació de l'esborrany/declaració (Renta Web)”. Entre els diferents serveis disponibles, hauràs de seleccionar “Esborrany/Declaració (Renta Web)”.
  2. Ja hi ets dins! Revisa-la amb cura. No vulguis acabar abans d'hora, comprova bé les dades fiscals i cadascuna de les seccions i caselles de l'esborrany. Compara-ho tot amb la documentació que has recopilat, rectifica'n els apartats que no siguin correctes i completa la informació pendent. Sí, hi insistim, Hisenda es pot equivocar.
  3. Presenta la declaració. Si ho has acabat de revisar tot com cal i estàs d'acord amb el resultat o l'acceptes resignadament, pots prémer el botó tan esperat de “Presenta la declaració”.
  4. Tria'n la modalitat. Arribats en aquest punt, podràs triar quina classe de declaració vols presentar (conjunta o individual) i si actues en nom teu o representes el cònjuge o els fills. La fórmula més comuna és presentar-la de forma individual, però aquest tema dona per un altre article ben interessant.
  5. No tens escapatòria. Selecciona el mètode de pagament/cobrament. Recorda que has de tenir a l'abast l'IBAN del compte bancari. És imprescindible d'introduir-lo perquè et puguin carregar o abonar el resultat de la declaració. En cas que et toqui pagar, vinga que no ha estat res! No ens fa gaire gràcia, però això passa perquè ho hem guanyat abans; a més a més, en podràs fraccionar el pagament en un parell de terminis. No et faran el segon càrrec fins al 5 de novembre.
  6. Tornem-la a revisar. No som pesats ni exagerats, en aquest cas l'aplicació examinarà i t'avisarà si hi ha errades que cal corregir abans de presentar definitivament la declaració. Para-hi atenció!
  7. Signa-la i ja està fet! Així que l'acceptis prement “D'acord” i cliquis a “Signa i envia”, hauràs presentat la declaració de la renda del 2021 i tindràs un any sencer de coll per tornar a començar. Això sí, recorda't de baixar-te'n el model 100 amb tota la informació que hi has enregistrat.

Altres alternatives possibles

Estem convençuts que, si has seguit les nostres explicacions, has après com pots fer la declaració de la renda a casa tu solet, però si no les tens totes, tranquil, et donem altres opcions.

  • Pla “Et truquem” d'Hisenda. Es pot demanar aquest servei telefònic per la pàgina de l'AEAT, a la seva app o trucant al 901 12 12 24 (atenció automàtica), o bé al 901 22 33 44 / 91 553 00 71 (de 9 a 19 hores). Entrarà en funcionament el 5 de maig.
  • Presencial. Perquè un tècnic de l'AEAT t'ajudi a les oficines d'Hisenda, hi has de demanar hora a partir del mes de maig. Si tens clar que necessitaràs aquesta assistència, és imprescindible que hi demanis hora tan aviat com puguis. Les places són molt limitades.

A més a més, a Tomamos impulso encara et volem facilitar més les coses. El Compte Subscripció PR1ME posa a disposició teva experts per ajudar-te a fer aquesta mena de tràmits. Fes un cop d'ull a tots els serveis que s'hi inclouen.

També et pot interessar

Dia a dia

Lara Marín
#impúlsate

Els nostres productes