- 3 min de lectura
Acabes de rebre la nòmina i sorpresa! Ningú no t'havia advertit de la diferència entre salari brut i salari net. Dos termes que si no es tenen clars poden portar a confusió. I és que, sí, un salari és un salari, però brut i net NO són el mateix. De fet, depenent de les circumstàncies hi pot haver una enorme variació.
És normal que abans de tenir la primera feina no coneguis les singularitats de cadascun, o que després d'anys en la mateixa empresa se t'hagin oblidat algunes de les variacions i ja no et preocupis tant per entendre la nòmina. Però hi ha alguns aspectes bàsics dels quals tots hem d'estar al corrent i que ens vindran molt bé per valorar un possible canvi laboral o sol·licitar alguna subvenció. Així que, aprofitarem aquestes línies per evitar possibles embolics futurs. Que no t'agafin desprevingut!
Parlem de conceptes
Per aclarir les idees, hem de conèixer què representa realment cada concepte. Tenim clar que el salari és la retribució fixada a canvi d'una feina, però per què acostuma a anar acompanyat dels cognoms Brut i Net? Doncs, perquè la vida no és tan senzilla com de vegades imaginem i el salari d'un empleat comporta molt més del que el mateix assalariat percep en el seu compte a final de mes (quinzena, setmana, dia... depenent de la periodicitat establerta al seu contracte). Som-hi! Aclarim-ho!
- Salari brut. Els diners que l'empresa paga a un treballador abans d'aplicar les retencions i impostos corresponents.
- Salari net. La quantitat que li arriba al treballador al seu compte. El que l'empresa realment paga (salari brut) menys les retencions que s'hagin aplicat.
Per què hi ha confusions?
Així explicat sembla senzill, oi? Però el cert és que la diferència ens el salari brut i net porta a confusió en multitud de casos. Les empreses, en general, et parlaran sempre de salari brut anual. Però els treballadors tendim a pensar de forma inconscient en el salari net, que és del que realment disposarem per a les nostres despeses i estalvis.
Si volem impedir desconcerts innecessaris és important assegurar-nos que parlem el mateix idioma. És a dir, posar sempre el cognom perquè les coses quedin cristal·lines com l'aigua.
Imagina que en una entrevista de feina et pregunten pel salari que tens al cap cobrar i llances una xifra pensant en el que tu vols emportar-te cada any a la butxaca, mentre l'empresa interpreta el brut (que és com s’acostuma a parlar). No anirem bé, oi?
D'altra banda, hauràs de saber quines retencions apliquen al teu salari. Aquest punt és una mica més complex perquè depenent de les casuístiques de cada persona seran diferents.
Principals diferències
Per evitar que hagis de jugar a buscar les diferències en la teva nòmina, et desgranarem tot el que de forma habitual se li resta al salari brut per obtenir la quantia del salari net.
- Cotitzacions Seguretat Social. Són els pagaments realitzats pels ocupadors per garantir als seus assalariats el dret a rebre prestacions socials. D'aquesta manera els treballadors podran accedir a una baixa, la prestació d'atur o la jubilació. Si vols entendre la nòmina, fixa't en les especificacions i podràs observar la quantia destinada a la cotització per accident laboral o malaltia professional, cotització per contingències comunes, cotització per atur o formació professional. La suma de totes representa les cotitzacions a la Seguretat Social.
- Retencions per impostos. Un altre dels imports que hem de restar al salari brut és la retenció per IRPF. Aquest impost sobre la Renda de les Persones Físiques és proporcional i progressiu segons el que s'ingressa. És a dir, qui més guanya, més paga. Són els famosos trams d'IRPF de què ja vam parlar quan vam repassar les novetats de la passada declaració de la renda. De moment es mantenen, així que pots trobar-los aquí. A més, també atendrà altres casuístiques com l'edat, possibles discapacitats, el nombre de fills al teu càrrec o si tens persones majors de 65 vivint a casa teva.
I no, una pujada de sou brut mai no podrà representar una baixada en el net, perquè com esmentem en el paràgraf anterior, la retenció per IRPF és un impost progressiu que s'aplica per trams. Així que no et deixis espantar per velles llegendes urbanes. Igual la pujada del net no és tan abundant com la del brut, però una mica més sí que cobraràs.
L'Agència Tributària compta amb un programa per al càlcul de retencions per IRPF. Pots comprovar si te l'estan aplicant correctament. Si no fos així, pots demanar al departament de recursos humans que te l'ajustin o et veuràs beneficiat/perjudicat en la propera declaració de la renda.
I ara que podem entendre la nòmina...
Què fer amb el teu salari, només és cosa teva. Tindràs les teves despeses (més grans o més petites), els teus capricis i mogudes, però recorda preocupar-te també de l'estalvi. Per facilitar-te la gestió de tot això, a Tomamos impulso posem a la teva disposició el Compte Pròxim. Tres productes connectats entre ells amb els quals estalviar amb certa rendibilitat alhora que els teus diners estan sempre disponibles. Què més es pot demanar?
Més articles sobre: