• 4 min de lectura

Si portes un temps amb la idea d'incorporar una mascota a la família i ja ho tens clar, t'animem a adoptar un gos o un gat, bé, o un conill, un cobai o l’animaló que tinguis al cap. Abans de dirigir-te a una botiga o a un criador, valora la possibilitat de donar una llar als milers d'animals que necessiten un sostre.

Si encara li estàs donant voltes, continua cuinant la idea el temps que necessitis. No hi ha pressa. És un pas important i cal estar-ne ben segur. Per provar com encaixa en la teva vida, pots acollir un animal durant un període de temps determinat. No hi ha millor assaig!

Com adoptar una mascota

Abans de començar el procés...

Has de ser conscient que adoptar una mascota, per norma general, no és tan senzill com arribar a una protectora, triar el cadell que volem i emportar-nos-el. L'adopció comporta una sèrie de tràmits per als quals hem d'estar preparats. Canvia la cara i mira-t’ho pel costat bo. Aquí ningú no vol posar-te traves, simplement cal assegurar-se que les persones que acudeixen a buscar un animal de companyia se’n faran càrrec de la millor manera i li donaran tot el que necessita.

Què ens demanaran?

Aquí et deixem els requisits legals, però les diferents associacions poden afegir allò que considerin oportú per assegurar el benestar de les seves mascotes.

  • Ser major d'edat. Et demanaran que t'identifiquis amb algun document oficial com el DNI.
  • Testificar un domicili. Hauràs de demostrar que ets propietari de l'habitatge en el qual residirà la mascota o, en cas de lloguer, que l'arrendatari permet animals.
  • Contracte d'adopció. Firmaràs un document per comprometre't a tenir cura del nou membre de la família i dotar-lo de les cures veterinàries que necessiti. Una assegurança per a mascotes pot ser-te de gran ajuda. A més, hauràs d'assegurar que no el destinaràs a la cria (els animals amb prou edat te'ls lliuraran ja esterilitzats i als que encara siguin joves, se'ls farà quan arribi el moment) i, com no, assumiràs la responsabilitat de no abandonar-lo. Perquè per res del món no tornin a viure aquest tràngol.

Per quins passos hauràs de passar per adoptar la teva mascota

Amb il·lusió i ganes no hi haurà tràmit que se't resisteixi. Pot ser que, a causa de les ganes, hi hagi moments que el camí et sembli una mica llarg, però recorda: tots els passos són en benefici del benestar dels animalets. Per molta cara de bona persona tinguis, les protectores no poden ni han de jugar-se-la.

  1. Elecció del teu nou amic. Pots visitar les protectores de la teva zona o iniciar la recerca per internet. Tot val per localitzar el pelut que millor s'adapti a les teves necessitats.
  2. Entrevista. A través d'un qüestionari o entrevista, l'associació valorarà les teves aptituds i predisposició per adoptar un gat o un gos (o el que sigui). Si les intencions són bones, no tens res a témer.
  3. Visita a casa. Pot ser que no et deslliuris d'una inspecció per verificar que l'entorn on viurà la mascota és favorable per al seu benestar.
  4. Firma del contracte. Compromisos i responsabilitats que ambdues parts assumireu per evitar abandonaments, maltractaments o altres aspectes que puguin perjudicar la salut tant física com psicològica de l'animal.
  5. Pagament del cànon. Les associacions subsisteixen gràcies als ajuts econòmics personals. Adoptar un gat o un gos no costa diners, però sí és convenient aportar una donació per cobrir les despeses veterinàries que l'animal hagi tingut mentre ha estat sota la seva tutela. Només així podran continuar exercint la seva tasca.
  6. Lliurament del gosset o del gat. Depenent de la protectora, l'esperat lliurament es podrà produir a les instal·lacions de l'associació o al domicili familiar.
  7. Controls periòdics. Després d'adoptar el gos, l'associació pot establir un seguiment al domicili per assegurar-se que tot evoluciona correctament.

Com veus, l'únic que busquen les protectores és el mateix que esperem que tu desitgis en adoptar la teva mascota: el millor. Per ajudar-te en aquest viatge, aquí pots trobar tot el que la nostra assegurança de mascotes pot oferir-te.

Altres opcions al teu abast

Existeixen altres formes d'ajudar els animals que no tenen llar. Així que, si penses que l'adopció no és quelcom per a tu, perquè no tens temps, diners o simplement ganes de fer-te càrrec d'aquestes petites criatures que necessiten de tanta dedicació, pots donar un cop de mà d'aquestes altres maneres.

  • Casa d'acollida. Pots fer lloc i acollir un animal fins que la protectora li trobi una llar. Qui sap, igual li acabes agafant gust i passes al nivell de l'adopció.
  • Voluntariat. Si et fons amb les caretes d'aquests petits, sempre podràs donar un cop de mà en les organitzacions solidàries. Hi ha moltes coses a fer!!!
  • Apadrinament. Pots ocupar-te de la manutenció d'un gos o gat fins que trobi la seva llar.
  • Donacions. Ajuts econòmics o materials (en forma de menjar, joguines o productes d'higiene, entre d'altres) fan possible la subsistència de les protectores d'animals.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes