• 4 min de lectura

Sabem que el desenvolupament de la tecnologia i l’ús de les xarxes socials espanta qualsevol persona que tingui infants, però recorda que succeïa el mateix quan es va inventar la televisió i no hem sortit tan malament!

Per això no cal tenir por, l'important és conèixer alguns consells claus per millorar la privacitat a internet dels més petits i millorar la seva relació amb el món digital, i aquí estem per donar-te un cop de mà, no pateixis.

Consells en l'educació digital

Seguretat digital: el tema pendent

El món canvia a passos gegantins. Quan ens estàvem acostumant a l’ús de les xarxes socials, arriba la Intel·ligència Artificial per posar-ho tot cap per avall. Això fa que la seguretat a internet sigui cada vegada més important.

Si bé la tasca de les escoles és imprescindible perquè els nens comencin a utilitzar plataformes d'aprenentatge i tinguin cura amb els continguts que consumeixen, la implicació dels pares i mares és igual d'important o més. Aquí tens algunes recomanacions per a les famílies perquè, més que prohibir, l'important és aprendre:

  • Coneixements de seguretat a internet. S'aconsella conèixer certes nocions del funcionament de les plataformes més conegudes. Per exemple, YouTube compta amb opcions exclusives perquè els nens puguin navegar de forma segura.
  • Eines de control dels pares. En línia amb l'anterior, cada vegada existeixen més opcions perquè les famílies puguin restringir certes recerques o pàgines perquè els petits no puguin accedir-hi, quelcom més que recomanable.
  • Bon ús de xarxes socials. És una bona idea participar en el procés de creació del seu perfil en aplicacions com Instagram o TikTok, així com observar el tipus de contingut que pugen o com estableixen contacte amb els altres.
  • Mostrar-los tot el que ofereix internet. A més de les xarxes i altres aplicacions de lleure, és ideal que els nostres fills vegin que el món digital és immens. I és que, finalment, l'ensenyament digital a distància és el futur.

És veritat que a molts adults s’ennueguen amb la tecnologia, ja que van néixer en una altra època, però és recomanable que comencin a posar-se en aquest món per conèixer de primera mà on estan ficats els petits (i ja no tan petits) de la casa i poder donar-los les millors recomanacions de privacitat a internet.

Educar en l'era digital és possible

Ha quedat clara la importància que els pares/mares aprenguin de seguretat a internet perquè així puguin estar alerta en casos de ciberassetjament, fraus digitals, sèxting i altres possibles perills per als menors, que s'amaguen darrere d'una pantalla.

Però la seva tasca no acaba aquí. I és que per educar en l'era digital també és necessari fomentar valors des de casa. Un dels més importants és la confiança, perquè ens puguin explicar si els passa alguna cosa a les xarxes, com ja intentem fer amb l'escola o l'institut.

A més, les famílies haurien d'establir límits sans a l'ús dels dispositius, sempre sabent que són una eina vital per a ells que, moltes vegades, inclou ensenyament digital a distància. Però sempre és bo que tinguin descansos on estiguin allunyats del telèfon. Una gran idea és establir espais “lliures de tecnologia”, com l'hora dels àpats o abans d'anar-se'n a dormir (si en trobes més, molt millor).

També cal evitar donar-los la tecnologia com si fos un “xumet emocional”, és a dir, no donar-los el telèfon o la tablet perquè s'entretinguin i deixin de molestar. I si en ocasions veiem que és necessari, l'ideal és que ho utilitzin en plataformes d'aprenentatge per aprofitar el temps.

Un altre punt clau és ser un bon model a seguir, i és que, si volem que els nostres fills no facin el mateix que nosaltres, no hauríem d'estar tot el dia amb el telèfon i l'ordinador davant d'ells. Hi ha adults més enganxats a la tecnologia que la seva descendència! Ja ho saps... predica amb l'exemple.

Tornar al món real

És cert que el món ja no és el que era, i l’ús de xarxes socials s'ha convertit en el nostre pa de cada dia: videotrucades per Zoom, missatges de WhatsApp, contacte social per Instagram o safates d'entrada plenes de mails per llegir.

Per això, sumat a la importància de mantenir una bona privacitat a internet, hem de tornar als nens el contacte amb el món real i que aprenguin com relacionar-se amb els altres sense tenir una pantalla pel mig.

Aquests són alguns punts que recomanem perquè els petits i adolescents surtin, almenys per una estona, de la Matrix tecnològica on vivim:

  • Passar temps de qualitat amb ells. Molts xavals acaben refugiant-se als seus telèfons perquè senten que els seus pares no els fan prou cas. Evita que et passi a tu i fes plans divertits amb ells!
  • Excursions d'un dia al camp. No hi ha millor manera de desconnectar completament dels dispositius digitals que amb un dia complet, o fins i tot millor un cap de setmana, a la natura. Ho passareu pipa!
  • Comunicació cara a cara. Si bé les videotrucades s'assemblen al contacte amb les persones, la pandèmia ja es va acabar. Per això, incentiva les interaccions en persona dels teus fills amb la resta als parcs o a l'escola.
  • Fomentar la lectura de llibres. No hi ha res millor per a la imaginació d'un nen que perdre's entre les pàgines d'un llibre, que tant de bo sigui en paper. Fins i tot, si tens temps, pots dedicar-te a llegir-li algunes pàgines.
  • Activitats extracurriculars. Pots apuntar-lo a practicar esports com natació, futbol o bàsquet que, a més, el faran socialitzar; però també et recomanem cursos més creatius, com aprendre a tocar un instrument o a pintar.

Amb tot això, ja no podràs dir més que educar en l'era digital és difícil, només requereix una mica de la teva part. I no et preocupis tant pel temps que passa el teu fill en línia, sinó per com ho aprofita, utilitzant, per exemple, plataformes d'aprenentatge.

I, per acabar, que la importància de cuidar els teus fills en l'ambient digital no et faci oblidar la seva salut física, emocional i mental. Per a això, coneix les nostres assegurances mèdiques i relaxa't una mica. Aquí tens tota la info necessària.

També et pot interessar

Els nostres productes