• 4 min de lectura

Repassem les claus per protegir les mascotes contra la calor. Tot allò que has de saber per evitar possibles insolacions i deshidratacions.

Sí, has vist bé el termòmetre de la plaça de la vila. Les temperatures no deixen de pujar. Tot sembla indicar que aquest estiu encara serà més xafogós i extrem que no tocaria. Hem de procurar de passar tanta estona com puguem a la fresca i pensar especialment a tenir cura de les mascotes.

Sabies que l'estiu és una de les èpoques més perilloses per a molts dels nostres inseparables amics? Ells tot sols no poden proveir-se d'aigua freda ni engegar el ventilador quan l'ambient arriba a la temperatura ideal per fer un ou ferrat. Hem d'estar ben atents a les necessitats dels animals a l'estiu. A continuació et donem uns quants consells perquè s'ho passin gairebé tan bé com tu.

cura de les mascotes a l'estiu

Aigua, molta aigua per evitar la deshidratació de les mascotes

A l'estiu el cos ens demana de consumir més líquids, igual que als gats, als gossos, als conills o als conillets d'índies... Ja ens imaginem que sempre estàs pendent que tingui prou aigua a l'abeuradora, però procura que sigui neta i fresca.

Si has de passar un cert temps fora de casa, assegura't que el recipient és en un lloc amb ombra. Disposar d'una abeuradora automàtica o refrescant (de les que es fiquen prèviament al congelador) o, fins i tot, afegir-hi algun glaçó, són possibles solucions per prevenir la deshidratació de les mascotes.

No oblidis de dur una ampolla d'aigua (n'hi ha d'adaptades per a animals) si vas a fer un tomb, d'excursió o de viatge. Com més es belluguin, més aigua necessitaran. Dona'ls-en de manera constant, encara que només sigui un glopet.

Passejades, sempre a la fresca

No totes les mascotes surten a fer un volt, però les que sí -sobretot els gossos- han d'evitar les hores més xardoroses del dia: d'hora al matí o a última hora del vespre, les temperatures solen ser una mica més agradables. I potser també hauràs d'escurçar en certa manera el recorregut habitual.

Cal parar compte, també, amb els gats que s'escapoleixen per anar-la a rodar. Convé de mantenir els accessos a l'exterior tancats durant les hores centrals. Cal que tinguis en compte aquesta mesura amb qualsevol altre company pelut o amb plomes que acostumi a prendre l'aire en jardins, terrasses o patis. Cal ser molt previnguts per protegir les mascotes contra la calor, però si sabem quines necessitats tenen els animals a l'estiu i actuem amb una mica de criteri ja en tenim prou.

Tenir cura de l'alimentació, un altre punt imprescindible a l'estiu

Amb la calor, el menjar es fa malbé de seguida, raó per la qual s'haurà de canviar més sovint. A més a més, el desgavell en les rutines i els trasllats continuats també ens poden fer alguna mala passada.

Revisa'n les quantitats, l'horari i el menú. A l'estiu ens hem d'adaptar a les necessitats dels animals. Cal fer prevaler els àpats hidratants i donar prioritat els aliments humits. Quan els vulguis donar un gust, procura que els sigui beneficiós, com ara fruita a daus o gelats fets especialment per a mascotes, que són alternatives fantàstiques.

Deixar-los al cotxe pot ser una trampa mortal

Per més que deixis les finestretes una mica obertes, per més que sigui només un moment, plantar una mascota en un cotxe sense vigilància durant els mesos d'estiu la pot matar. En un espai de temps curtíssim, els vehicles s'escalfen i poden arribar a més de 45º.

Malgrat tot, aquesta no és l'única precaució per tenir cura de les mascotes quan parlem de cotxes. Quan són en moviment, hem de tenir present que han de viatjar a bord d'una cistella de transport o ben fermades amb un cinturó o amb qualsevol mètode permès que eviti que destorbin la conducció.

Com els ajudem a regular la temperatura corporal

Els animals no són capaços de regular la temperatura corporal amb la mateixa facilitat que els humans. No els tallis el pèl. En el cas dels gossos, tendim a pensar que és un avantatge, però en la majoria de les races no és així. El pèl actua de barrera protectora. Ara bé, sí que els has de raspallar a consciència, per desprendre'n el pèl mort.

Si li agrada de mala manera l'aigua, la pots dutxar, ruixar-la amb la mànega o preparar-li un cossi adaptat a la seva mida. Hi ha mascotes que no s'ho pensaran dues vegades si poden fer una capbussada refrescant a la piscina. Para compte, per això, perquè no totes saben nadar. Comprova si hi entren i en surten amb facilitat.

Les mascotes també fan servir protecció solar

Si la nostra mascota té el pèl curt, clar o zones despigmentades (blanques o rosades), l'hem de protegir amb crema solar de factor alt, com a mínim un FPS de +30.

En cas que no trobem cap factor solar específic per a mascotes, pots fer servir una crema solar per a criatures.

No únicament hem d'evitar les cremades del sol. Para molt de compte amb la temperatura a què arriba l'asfalt durant l'estiu. Hem de recordar que les nostres mascotes no porten sabates. Abans de sortir, col·loca l'anvers de la mà a terra i compta fins a cinc; si crema, no has de deixar que hi caminin, perquè es podrien lesionar els coixinets dels peus.

Com identificarem un cop de calor en els gossos

Si, després d'haver posat en pràctica tot això que t'hem explicat per tenir cura de les mascotes, detectes cap d'aquests símptomes, pot ser que el teu gos pateixi un cop de calor.

  • Panteix excessiu quan respira
  • Reducció significativa de l'activitat
  • Saliva espessa i baveig
  • Mareigs o desorientació
  • Vòmits
  • Convulsions i tremolors musculars
  • Col·lapse o pèrdua de coneixement

Què has de fer? Xopa-li els peus, sobretot els coixinets i la panxa per refredar-li la temperatura corporal i, si veus que no revifa, ves de seguida al veterinari perquè hi rebi l'atenció necessària. Amb Mascotsegur, el podràs dur a la clínica que vulguis tant a Espanya com a l'estranger. Encara no has descobert tots els avantatges que t'esperen? Entra aquí per informar-te'n.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes