- 4 min de lectura
Com cada any, aquest 8 de març, recordem al món que la lluita per la igualtat de gènere, el reconeixement de la diversitat i l'exercici ple dels drets de les dones continua.
El Dia Internacional de la Dona és un tribut a totes les dones anònimes que amb el seu dia a dia han participat en la construcció de la història. Dones que han batallat perquè totes les persones, amb independència del gènere, tinguin els mateixos drets i responsabilitats.
Algunes d'aquestes batalles, com el sufragi femení, poden sonar-nos llunyanes. Tanmateix, no fa tant de tot allò. De fet, encara avui hi ha països on homes i dones no tenen les mateixes oportunitats.
Una qüestió mundial
Totes les persones del món haurien d'estar subjectes als mateixos drets i deures, sense importar el gènere, però tampoc la raça, la religió o el país d'origen. Per desgràcia, no és així. En el cas del gènere, el rol de l'home i de la dona han estat notablement diferents al llarg de la història.
El gènere femení ha viscut, i continua vivint, situacions molt desagradables i injustes on el seu estatus s'ha vist postergat a un segon pla. No oblidem que se li ha negat el dret al vot, al treball o a tenir el seu propi compte bancari. Situacions que, com comentàvem, encara perduren en algunes parts del món.
L’origen del Dia Internacional de la Dona
El primer Dia de la Dona es va celebrar als EE. UU. el 28 de febrer de 1909. D'àmbit nacional, es va mantenir l'últim diumenge de febrer fins al 1913. Però aquest no és l'únic moviment predecessor a la commemoració que en l'actualitat celebrem cada 8M.
A Europa, les dones de l'època també van fer els seus avenços. Dinamarca va ser el país escollit perquè el 1910 centenars de participants de 17 països es reunissin (un 8 de març) en la que va ser la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, i organitzessin també una jornada anual de la dona per reforçar la seva lluita per obtenir el sufragi femení universal.
Des d'aleshores, les manifestacions i protestes per la igualtat es van estendre en el temps exigint el dret al vot, a ocupar càrrecs públics, dret al treball, la formació professional o la no-discriminació laboral.
En el cas d'Espanya, un dels primers grups defensors de l'equitat de gènere va ser l'Associació Feminista Madrilenya, fundada el 1919. Aquesta organització i altres de similars van advocar pel dret al vot i la igualtat en l'educació i el treball. Entre les dones més destacades de l'època es troba Clara Campoamor, activista incansable dels drets polítics femenins i una de les primeres dones en ocupar un escó al Congrés dels Diputats. El seu lideratge va ajudar a impulsar el moviment feminista a Espanya i va establir les bases per a la lluita per la igualtat de gènere i els drets de les dones al país.
8M. Per què aquesta data?
Després de la Segona Guerra Mundial, el Dia de la Dona va començar a prendre protagonisme a molts altres països. Cada vegada eren més els qui es llançaven a aquesta pugna per l'equitat. Tanmateix, no va ser fins al 1975, coincidint amb l'Any Internacional de la Dona, quan Nacions Unides va commemorar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada. I sí, va ser precisament el 8 de març.
Des d'aquell moment, l'ONU i les seves agències han treballat en la lluita de gènere de manera incansable. Els grans resultats van arribar el 1995 amb l'aprovació de la Declaració i la Plataforma de Beijing, un full de ruta històric firmat per 189 governs que estableix l'agenda per a la materialització dels drets de les dones; i el 2015, amb la inclusió de l'objectiu 5 en els ODS.
La selecció d'aquesta data pot tenir diversos significats, perquè de forma casual, o no, el 8M s'ha repetit en més d'una gesta femenina. La versió més estesa és que rememora un grup de treballadores d'una fàbrica tèxtil de Nova York que el 8 de març de 1857 van sortir al carrer per protestar per la precarietat laboral amb un tràgic final.
El 1917, aquell mateix dia de març, un altre grup de treballadores va alçar la veu a Rússia per la crisi econòmica que havia provocat la Primera Guerra Mundial. Aquesta seria la primera d'una cadena de reivindicacions que van culminar en la Revolució Russa.
Dia Internacional de la Dona 2023
El Dia de la Dona és una oportunitat per unir a persones de tot el món en la consecució d'una societat més igualitària i justa per a totes les dones. Un altaveu per donar una major visibilitat a la lluita contra la discriminació i la violència de gènere, la igualtat salarial, la representació política equitativa, l'accés a l'educació i la salut, i l'eliminació de totes les formes d'opressió i desigualtat que afecten les dones i nenes.
Aquest any, el lema escollit per Nacions Unides proclama: “Per un món digital inclusiu: innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere” en homenatge a les dones i nenes que lluiten per l'avenç de la tecnologia i per l'accés a l'educació digital.
Com en tants altres àmbits, la diversitat permet solucions més creatives. La incorporació de les dones a l'univers tecnològic potencia les innovacions dirigides a satisfer les necessitats femenines. Tota una aposta a favor de la igualtat de gènere amb què moltes dones puguin aconseguir un coneixement més gran sobre els seus drets i potenciar l'exercici d'aquests i el seu activisme.
Aprofitem l'ocasió per reflexionar sobre els assoliments i desafiaments a què s'enfronten les dones a tot el món. Encara que hem avançat en molts aspectes, encara hi ha molta feina a fer per aconseguir una igualtat real. Som-hi!
Més articles sobre: