• 4 min de lectura

Has sospesat mai fins a quin punt són importants els avis per a la majoria de les famílies? Sovint donem per descomptat el paper que fan sense entretenir-nos a valorar què s'amaga darrere d'aquesta figura que inspira, alhora, tanta tendresa, afecte i saviesa.

Doncs, entre moltes altres coses, tenen experiència, que podria ser prou la mare de totes les ciències (a banda de la paciència). Han lliurat tota mena de batalles (que han guanyat o perdut, tant hi fa). I,a més, són font d'amor; de fet, regalen dosis inacabables d'amor. Un amor que, val a dir-ho, es multiplica a mesura que s'incorporen membres nous a la família i que deixa una empremta ben pregona.

Aprofitant l'avinentesa que dimarts dia 26 de juliol és el dia dels avis, els volem retre un homenatge particular. Perquè, gràcies a ells, nosaltres som i serem millors. Àvies i avis, sou tota una inspiració!

La importància dels avis per a les famílies

Qui té un avi, té un tresor

És difícil d'imaginar què se sent quan s'obté la distinció de la tercera generació (per damunt) si no ho hem viscut en primera persona, però gairebé tots som o hem estat nets (i dels més afortunats de la contrada). Recordes aquella relació tan especial? Tens present aquell referent que, sens dubte, quan es perd s'enyora tant? Els avis són una peça fonamental en el desenvolupament de la quitxalla, i deixen records intensos i ensenyaments permanents.

Els beneficis, tant per a la canalla com per als mateixos fills, superen tot allò que som capaços de reconèixer. I no únicament dins del nucli familiar i prou, sinó encara més enllà, és a dir per a la societat en general. Som ben conscients que farem curt, però procurarem d'explicar quines són les principals virtuts que podem aprendre de la gent gran.

Ajuda desinteressada

Són tothora un suport incondicional a la família i ofereixen una ajuda inigualable. No parlem només del paper que fan, cada vegada més estès, com a cuidadors nats (els famosos avis que fan de mainaders), que també tenim en compte, sinó de la capacitat que tenen de ser-hi fins i tot en la distància. Et fan costat a les bones i a les males, són consellers, instructors i guies incansables.

Tot i que l'edat els comença a pesar, la seva dedicació no té límits. Quan tenen un moment de defallença, fan el cor fort per acompanyar els nets tan estimats. I és que, quan has patit tant i les vivències s'acumulen, no hi ha res que et faci més content que compartir estones de joia, alegria i afecte amb els fills dels fills.

Consellers fidels

L'experiència és un grau i, gràcies en aquest fet, la gent gran ens pot assessorar quan ens assalten els dubtes. Abans que padrins, jais, iaios, babis (o com els digueu a casa), han estat pares i han passat per situacions semblants a les que els descendents hauran de plantar cara, tard o d'hora, com a progenitors. Igual que un dia també van ser nens entremaliats i adolescents desafiadors.

Amb respecte i sense pecar de tafaners, per no tenir la batalla campal servida, ens poden donar consells més que valuosos o, fins i tot, actuar de mitjancers en els casos més complexos. El fet principal és no ser gaire orgullosos i voler aprendre de la gent gran.

L'avi amant de les batalletes...

Quants cops has sentit allò que la gent gran (amb afecte i respecte, és clar) expliquen un tou de batalles? 😀. Aquestes anècdotes són històries amarades de saviesa. En les societats antigues, però també d'alguns llocs remots del món en l'actualitat, on no és tan habitual de saber llegir i escriure, els coneixements es difonen per mitjà de la gent gran (no tenen tampoc xarxes socials).

Els avis són un model de valors, de sacrifici i d'integritat. Transmeten ensenyaments, encara que no tots tenen relació amb les assignatures que s'aprenen a l'escola. Per a ells la vida és molt més que llengua o matemàtiques; són mestres en les aficions, les històries familiars i els jocs.

Has vist mai com reaccionen els nens amb les aventures dels antecessors quan eren marrecs? A certes edats és difícil d'imaginar que els pares i els avis també van ser una vegada nets. I, encara, que van ser infants durant una època completament diferent, en la qual no hi havia telèfons mòbils ni ordinadors ni tauletes (en realitat, molts van viure també sense rentadora, aspiradora o televisió): era un món sense Internet, amb habitants que avui ens podrien semblar ben bé extraterrestres.

Què especials fa els avis?

No ens enganyarem pas, estar-se menys estona amb la canalla i anar menys atabalats en el dia a dia ajuda a tenir mooolta més paciència. Són més receptius i demostren un afecte que, de vegades, els pares no tenen esma d'exterioritzar. El temps que avis i nets comparteixen és veritablement de qualitat, d'una solidesa absoluta, amb espais per escoltar els nets, comprendre'ls i divertir-s'hi.

Les vivències pròpies els han ajudat a tenir una visió menys crítica, a centrar-se en les coses bones i, sobretot, en els fets realment importants. Renyen i marquen límits, però segurament són més tous. Els avis ja van passar per l'etapa d'educadors i ara toca esplaiar-se (que no vol dir malcriar).

Un al·licient per ser independents

La connexió entre avis i nets crea un vincle tan especial que pot fer que els infants siguin una mica més independents en edats primerenques. Quan encara és aviat perquè els nadons se separin dels pares, els avis poden actuar d'elements motivadors. I no cal dir que això s'accentua quan van creixent; passar un dia amb els avis o, fins i tot, dormir a casa seva es converteix en el projecte de la seva vida. Potser els nens no tenen prou confiança per anar-se'n de casa sense mirar enrere, però, si és amb els avis, la cosa canvia.

A més a més, els avis fomenten el desenvolupament d'habilitats socials i emocionals en els nets, no únicament durant la infantesa, sinó també per al seu futur com a adults. Els lligams afectius que hi creen propiciaran una vida social més saludable i plena en els infants.

Cinc idees de regals per als avis

Els avis, que sempre estan pendents dels nets, de fer-los el seu plat preferit, de tenir a punt llaminadures o adhesius al calaix del racó, necessiten ben poca cosa per somriure una mica. Són lluny de la fal·lera pels béns materials; valoren molt més els petits detalls i el temps que els dediquem. T'oferim unes quantes idees de regals per l'aniversari dels avis. Sorprèn-los!

  1. Una bona foto. No cal que tingui un marc espectacular. Si és maca, els la podem lliurar amb qualsevol mena de suport, fins i tot amb un marc fet amb cartró i macarrons, per exemple.
  2. Un dibuix. Els dibuixos sempre enamoren. Perquè sigui especial, es pot fer dins la tapa d'una capsa de sabates. A més a més, el cartró es un llenç excepcional per pintar-hi amb aquarel·les. Li encantarà!
  3. Un pitjapapers. Només cal trobar una pedra d'una mida adequada i deixar volar la imaginació per guarnir-la. Has provat mai de dibuixar un peix?
  4. Un test amb flors de paper. Donarà color a casa seva i no haurà de pensar a regar-les. Victòria assegurada!
  5. Un cordó per a les ulleres. Si és dels qui no sap mai on deixa les ulleres, potser li aniria bé una cordeta virolada de trenes perquè les pugui localitzar de seguida.

Tinguem cura dels avis cada dia

Com passa amb la diada dels enamorats, el dia dels avis hauria de ser cada dia de l'any. Per gaudir de la seva companyia tant de temps com puguem, els hauríem de fer més simple i agradable la vida. No han de ser pas ells els únics que fan per la família, només faltaria aquesta!

Dona'ls un cop de mà amb les noves tecnologies (sens dubte, la gran assignatura pendent en la majoria de gent gran), truca'ls sovint per saber com els va o, simplement, per saber si han tingut un bon dia, proposa'ls projectes diferents que els allunyin de la rutina o acompanya'ls al metge sempre que puguis. Nosaltres, a Tomamos impulso, també podem fer molt per ells: descobreix les nostres propostes per a sèniors. Segur que en molts casos els podem donar l'empenta que els cal per continuar gaudint de la vida.

Més articles sobre:

També et pot interessar

Els nostres productes