- 5 min de lectura
Si busques la conciliació familiar o simplement vols mantenir l'ordre i la neteja a casa, descobreix com t'hi pot ajudar la planificació familiar.
Has oblidat que avui el teu fill gran tenia una extraescolar, a la cadira s'apila tot de roba per planxar i has de triar entre esmorzar o maquillar-te, perquè no tens temps per a tot. Si et sona cap d'aquestes situacions, necessites que la planificació familiar deixi de ser un mite i es converteixi en una realitat. I et farà l'efecte que controles la teva vida en comptes de navegar sense timó.
Planificació familiar: la teva nova millor amiga
Hauríem de fixar una rutina per acabar totes les feines diàries. Sense aquesta guia anem perduts, perquè no gestionem bé el temps i, al final, ens atabalem. No hi pateixis, per això: fer un programa setmanal no és difícil.
Si et demanes per on has de començar en la planificació familiar, ataca la part més fàcil. Agafa paper i llapis —o un dispositiu electrònic, si ets mil·lennista— i apunta-hi totes les feines setmanals que has de fer. Després, distribueix-les entre els dies de la setmana i no ajornis cap activitat per a l'endemà, excepte en cas de força major, que ens coneixem!
La conciliació familiar com a solució
Si tens fills i veus que no arribes a tot, és ben clar que hi ha alguna cosa que no rutlla. Et pots plantejar diverses opcions: i si demanes una reducció de la jornada laboral? La conciliació familiar i professional és un dret que les empreses no et poden arrabassar, sobretot si tens fills petits o dependents a càrrec.
Si tu o la parella no us voleu reduir la jornada laboral, potser feu el fet demanant ajuda. No cal que contractis una persona durant gaires hores al dia. N'hi hauria prou que es fes càrrec de feines puntuals, com ara anar a buscar els nens a l'escola. Si és un tema esporàdic, segurament tens més gent al costat que no t'imagines amb ganes de donar-te un cop de mà. No ens agraden gens els superherois que ho controlen tot!
Repeteix amb mi: la conciliació familiar no és cap fal·lera. Delegar la feina i tenir temps de qualitat per dedicar-te'l a tu i a la família t'ajudarà a trobar-te més bé amb tu mateix. Prova-ho!
Com mantenim l'ordre i la neteja a casa
No ens enganyem. Es tracta de mantenir l'ordre i la neteja a casa, però amb el mínim d'esforç. Si partim de la base que una casa endreçada és sinònim d'harmonia i de benestar, aquí tens cinc trucs per aconseguir-ho:
- Regla dels dos minuts: acaba de seguida totes les activitats que es poden enllestir en un parell de minuts, sense ajornar-les (sí, això també val per endreçar les sabates quan arribes a casa i et descalces).
- Regla dels cinc minuts: quan comences una feina, els primers cinc minuts són decisius per continuar-la o deixar-la estar. Si aconsegueixes de superar-los, ben probablement l'acabaràs.
- Regla dels 365 dies: és ideal per al teu armari. Peça que hi entra, peça que n'ha de sortir. No el tornaràs a tenir desendreçat mai més.
- Regla de les cinc superfícies: tria els cinc llocs on et sembla que s'hi acumulen més objectes cada dia i fixa't com a objectiu de fer-hi endreça abans d'anar a dormir.
- Regla d'un sol toc: objecte que agafes, objecte que deixes a lloc, com si tinguessis una pega que t'impedís de deixar-lo anar fins que no és al lloc que li correspon.
Són trucs ben simples de seguir per mantenir l'ordre i la neteja a casa. Ara bé, si no et fan el pes, els pots canviar per regles de collita pròpia. El tema essencial és que les apliquis!
Planificació amb una família nombrosa
Si ets un cas de família nombrosa, jugues en una altra lliga. Tenir tres o més fills exigeix un esforç extra per organitzar-se, però amb l'avantatge que, si hi penses una mica, ja ho has fet tota la vida gairebé sense adonar-te'n.
La planificació en una família nombrosa comença ensenyant a la canalla valors com ara el compromís, la responsabilitat i el respecte. Cal inculcar-los que han de ser autònoms, si no et vols trastocar més que un hipocondríac dalt de les muntanyes russes.
En el cas de les famílies nombroses, les agendes, els calendaris, els organitzadors i altres ginys, analògics o digitals, que serveixen per tenir una vida tan ordenada com es pot, sempre són benvinguts.
I si soc una família monoparental?
Ets família monoparental? No ens espantem abans d'hora! És veritat que no et pots repartir la feina amb un altre progenitor, però només cal organitzar-se. Pots contactar amb gent que està en la mateixa situació per tenir una xarxa de suport mutu. I per aprofitar el temps, t'oferim unes quantes idees que et poden ser útils:
- Cuina un dia per a tota la setmana per gaudir de temps lliure després de sopar.
- Estableix una rutina a còpia d'horaris fixos i faràs que les feines siguin automàtiques.
- Fes una llista per anar a comprar i no hi hauràs de tornar per badades inesperades.
- Confia en els qui tens al voltant i no deixis de demanar ajuda si cal.
- No t'oblidis de tu mateix: és fonamental de menjar i dormir bé.
A Espanya una de cada deu és una família monoparental, fet que representa gairebé dos milions de casos en aquesta situació. Tant si formes part d'aquest grup com no, és essencial d'organitzar-se per no trobar-se ofegat amb les feines de cada dia i que la casa no t'entretingui més temps que no esperaves. No permetis que hi hagi res que ensorri l'equilibri que tant et va costar de trobar! Un robatori, una fuita d'aigua, un vidre trencat per un cop de pilota o un petit incendi a la cuina es pot convertir en un drama... O no. Les nostres assegurances de la llar s'han pensat perquè no tinguis maldecaps. Ja acumulem prou motius per estar preocupats!
Més articles sobre: