• 3 min de lectura

Sempre és un bon moment per ajudar els altres. Les accions socials no han de ser limitades a les festes de Nadal, les catàstrofes naturals o les guerres. És cert que davant de determinades circumstàncies, el nostre cor es mostra més receptiu però, per desgràcia, sempre hi ha causes que ens necessiten.

Si com a pares o mares volem transmetre la importància de ser solidaris, el voluntariat familiar ens proporcionarà grans vivències per educar en valors i complementar el desenvolupament dels nostres fills i filles. Plans en família que ens ajudaran a guiar-les/los perquè en el futur siguin persones compromeses de forma activa amb el seu entorn. Quin orgull!

Voluntariat familiar

Què ens aporta aquesta activitat?

El voluntariat en família ens dona l'oportunitat d'apropar els més petits a altres realitats, ensenyar-los a compartir i a ser generosos. Com s’acostuma a dir, donar exemple és la millor manera d'educar en valors i en totes les altres coses. Però us proposem anar un pas més enllà i fer-los partícips d'aquesta experiència.

En comptes de deixar-los de banda mentre els adults ens entreguem als més necessitats, que nens i nenes també col·laborin i visquin en primera persona aquests valors de què tant parlem a casa.

D'aquesta manera, els ajudem a fomentar la responsabilitat, la constància i el compromís, alhora que aprenen la importància de participar activament en la societat.

A més, aquest tipus de plans en família on tots sumem sense importar l'edat dels participants aviven la unió familiar. Ens fan ser una veritable pinya.

Per on començar?

Hi ha moltes formes d'ajudar els altres. Un primer pas a l'abast de tots pot ser involucrar els petits en la donació d'objectes que tinguem a casa: la roba en bon estat que ja no utilitzem, joguines per a les quals ja són massa grans o ja no utilitzen, llibres que ja han llegit i rellegit més de 100 vegades...

Una altra opció senzilla és que ens acompanyin a comprar durant la propera recollida del Banc d'Aliments. Poden portar el carro, fer una llista i, per descomptat, lliurar les provisions als voluntaris. Segur que algun s'anima fins i tot a col·laborar amb una part dels seus estalvis.

Depenent de la disponibilitat, la localitat on residim i els nostres interessos, existeixen diferents projectes solidaris, mediambientals i de conservació d'espècies en perill d'extinció on podem col·laborar.

Internet ens permet localitzar alternatives de voluntariat familiar a qualsevol racó, depenent de les nostres necessitats. Cercadors com hacesfalta.org proporcionen opcions molt ajustades als paràmetres de l'exploració.

Un dia al mes pot significar-ho tot

Molts dels projectes solidaris que trobaràs a la teva zona organitzen activitats de voluntariat en família un dissabte al mes. Pot semblar-te molt o poc, això depèn de cadascú, però aquest temps et proporcionarà emocions, sensacions, desafiaments i experiències que forjaran la personalitat de tots els participants.

Alhora que empatitzem amb altres realitats, els veritables protagonistes d'aquesta experiència gaudeixen de la companyia de persones que se’n preocupen. Qui són? Menors tutelats als qui brindem l'oportunitat de conèixer el funcionament d'una família estructurada, persones discapacitades que viuen uns moments d'integració mentre els seus cuidadors habituals poden gaudir d'un respir, ancians a qui acompanyem per fer més suportable la solitud del seu dia a dia.

També podrem trobar tasques relacionades amb la conservació del medi ambient com ara la participació en plantacions d'arbres o recollides d'escombraries, o col·laborar amb alguna protectora d'animals, si les mascotes són la nostra passió.

Vacances solidàries

Una altra magnífica alternativa de plans en família amb què educar en valors alhora que ens ho passem bé, són unes vacances solidàries. Aprofitar els dies lliures per participar en algun projecte solidari fins i tot fora de les teves fronteres. Si fa temps que somies amb un viatge de cooperació a Llatinoamèrica, Àsia o l'Àfrica, pots fer-ho realitat en companyia dels teus fills o filles a través d'un voluntariat familiar.

Hi ha ONG que s'encarreguen de la posada en marxa d'aquest tipus d'iniciatives. Tu només hauràs d'ocupar-te de tenir els papers en regla (molts països demanden visats o altres documentacions), el vol d'anada i tornada (si és que voleu tornar) i gaudir de tot el possible d'ajudar els altres.

Valorar el que tenim

A més d’ajudar aquells qui ho necessiten, de fomentar tots els valors que hem comentat abans i d'enfortir la unitat familiar, aquestes activitats ens ajuden a valorar què tenim. Amb la monotonia del dia a dia, moltes vegades se'ns oblida com en som d'afortunats 😀

La nostra família és el nostre tresor més gran. Per cuidar-la davant de qualsevol imprevist és crucial disposar d'una assegurança de vida. Encara que només sigui “per si de cas”... Si vols conèixer les modalitats de les nostres assegurances, no dubtis a preguntar-nos. Som aquí per protegir-te a tu i als del teu voltant.

També et pot interessar

Els nostres productes