• 4 min de lectura

Amb els preus d'algunes energies com el gas i l'electricitat pels núvols, aquest hivern han saltat totes les alarmes i, amb freqüència, sorgeix el dubte de si vivim en una llar eficient. Aquest és, a més d'un tema econòmic, un assumpte mediambiental pel qual hem de preocupar-nos i, sobretot, OCUPAR-NOS.

Ja hem parlat en altres ocasions del reciclatge (aquí pots trobar les pautes que et donàvem per fer-ho correctament) o de les bondats de l'economia de segona mà. Ara és el torn d'aprendre a tenir un entorn el més sostenible possible al nostre habitatge.

L'eficiència energètica no significa que tanquem la clau del gas o que tornem a les espelmes o els quinqués perquè es faci la llum. Es tracta d'aprofitar al màxim l'energia que utilitzem i evitar malbarataments. Ja ho saps, posa't en marxa per estalviar-te uns dinerets en els subministraments cada mes alhora que aportes el teu gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic. A més, podràs augmentar el valor de la teva residència fins a un 20 %. Si no saps per on començar, et deixem els principals punts a reforçar.

Viure en una llar eficient

Si tens una reforma entre mans (o fins i tot sense reforma), aposta-ho tot a millorar els aïllaments

Igual com et plantejaràs la distribució i el disseny de cada mínim detall, para atenció a l'optimització de l'eficiència energètica. Sens dubte, és el millor moment per revisar de dalt a baix l'aïllament tèrmic de l'habitatge. Recorda que això no només repercutirà a la factura de la calefacció, sinó que també et donarà la vida a l'estiu. Tingues en compte que la major part de l'energia consumida a nivell domèstic se'n va en climatització.

L'aïllament tèrmic es pot aplicar en parets, sostres i terres. Si et decideixes a recobrir la casa sencera, serà convenient no deixar cap via de fuita per on després de deixar-te uns bons diners es perdi la calefacció a l'hivern o l'aire condicionat (o altres sistemes de climatització) a l'estiu.

Si no tens pensat ficar-te en una obra, aquesta solució es complica una mica més, però no és del tot impossible. Existeixen revestiments de parets fabricats de poliuretà amb què cobrir les parets i aconseguir millor aïllament tèrmic alhora que decores i aportes un toc d'estil al teu refugi. L'ús de pintures tèrmiques també et pot ajudar a millorar els aïllaments sense necessitat d'una gran inversió. Això sí, no esperis duros a pessetes.

Revisa portes i finestres

Són dos dels punts de més fuga tèrmica de les llars, així que no cal que inspeccionar-les. Si decideixes optar per la renovació de finestres, que tinguin doble envidriament i tancament hermètic, que permetin el pas de la llum natural però no del fred o la calor.

Nombroses comunitats autònomes tenen plans d'ajuda per a la renovació de finestres. No deixis de revisar-los. Si tot i així no t'arriba el pressupost, pren nota d'aquests senzills trucs per millorar els teus aïllaments:

  • Ribets aïllants tant en finestres com en portes exteriors. La instal·lació d'aquests perfils redueix la infiltració d'aire, disminuint la pèrdua d'energia tèrmica.
  • Mantes aïllants a les capsetes de les persianes. Un altre gran colador d'aire. Hauràs de descargolar la tapa que dona accés a l'eix de la persiana i introduir una manta tèrmica per a capsetes de persiana, que a més de reduir el flux d'aire, optimitzarà la temperatura.
  • Reflectors de radiador. Molts radiadors acostumen a estar instal·lats sota les finestres dels murs exteriors de l'habitatge. La instal·lació d'aquestes petites làmines d'alumini evita que part d'aquesta energia es perdi pels murs de l'edifici i s'aprofiti per escalfar l'estada.

La il·luminació, un altre punt fonamental

Un senzill gest que no necessita d'obres ni de grans inversions, però que repercutirà de forma directa en una llar més eficient. Canvia les bombetes tradicionals per bombetes LED i la despesa en il·luminació es reduirà fins a un 80 %, Déu n'hi do! I tampoc fa falta que el nostre habitatge sembli una revetlla. Redueix la quantitat de llums que encens al mínim i ensenya als més petits que quan s'abandona una habitació on no queda ningú, s'apaga el llum.

Si vols optar a matrícula d'honor i desitges la famosa A al certificat d'eficiència, també hauries de revisar la instal·lació elèctrica. Si a més inclous un sistema de domòtica per a encesa i apagada de llums i aparells electrònics, ja passes a un altre nivell.

Atenció amb els electrodomèstics

Sens dubte, un altre must point per aconseguir una casa sostenible. Entenem que no renovis tots els electrodomèstics de cop. No es tracta d'això. Peeeeeeerò, si has de canviar algun d'aquests aparells perquè pateixen una avaria irreparable o canvies de residència... opta per aquells que tenen etiqueta A+++. La teva butxaca i el planeta t’ho agrairan a la llarga. Especial cura amb els estris que estan connectats de forma contínua (com la nevera) o aquells que utilitzem de forma freqüent (televisió, rentadora...).

En aquest punt també ens agradaria incloure els aparells destinats a la climatització. Tant la caldera com l'aire condicionat tenen opcions més o menys sostenibles. Informa-te’n bé i no et precipitis amb l’elecció. El preu no sempre ho és tot.

Energies renovables, empenyent fort

Les alternatives d'autoconsum han cobrat gran importància en els últims temps. Energies com la fotovoltaica, l'aerotèrmia o la geotèrmia són cada vegada més habituals als domicilis gràcies a la reducció dels preus. Totes representen un gran pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic. Perquè us feu una idea, us deixem aquesta dada: l'ús de plaques solars ajuda a reduir fins a 18 tones a l'any els gasos contaminants d'un sol habitatge 😮 A més, podem estalviar al voltant d'un 30 % a la factura de la llum i, com dèiem a l'inici, fer créixer el valor de l’habitatge. En aquest article t'ajudem a saber si pots instal·lar plaques solars per aconseguir una casa més sostenible.

No menyspreïs els petits gestos

Encara que ens semblin insignificants, hi ha alguns gestos que convertits en costums també ajuden a aconseguir una casa més sostenible. Tancar l'aixeta de la dutxa mentre ens ensabonem, no posar menjar calent a la nevera ni al congelador, aprofitar la il·luminació natural, evitar el consum en “stand by” apagant del tot els electrodomèstics que ho permetin, com la televisió, en són només alguns.

Per gaudir al 100 % de la teva llar eficient, et convidem a descobrir les modalitats de les nostres assegurances de llar. Si pateixes un robatori, un incendi, una fuita d'aigua, l'impagament d'un llogater o perjudiques una altra persona, a Tomamos impulso et protegim. Podràs estar tranquil passi el que passi! I, a més, per estalviar a les teves factures de subministraments (internet, mòbil, electricitat i gas) també tens a la teva disposició, si ets client de Tomamos impulso, el Servei valora els teus subministraments, que analitza quan pagues i el que et podries estalviar amb les ofertes del mercat.

També et pot interessar

Els nostres productes