- Lourdes Peña | #impúlsate
- 4 min de lectura
Activitat física, exercici físic i esport són termes semblants i fins i tot poden ser utilitzats com a sinònims en certs moments, però al seu torn, poden significar coses molt diferents entre si. Sembla un caos, però creu-me que no ho és. Per entendre aquestes diferències hem de començar per conèixer cada idea i què significa.
Què és l'activitat física?
Segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut), l'activitat física es defineix com qualsevol moviment realitzat per l'aparell musculoesquelètic i que, per descomptat, consumeix energia en l'individu.
Has llegit bé: “qualsevol moviment”. Per això, podem incloure dins d'“activitat física” qualsevol tasca que realitzem durant la nostra vida diària, tal com passejar el gos, pujar i baixar les escales de casa, fregar el terra...
És senzill, oi? L'únic difícil és que per aconseguir els beneficis que ens aporta l'activitat física, l'OMS ens recomana, als adults, realitzar almenys entre 150-300 minuts per setmana. Atenció! Realitzar les teves activitats de la vida diària no eradica el sedentarisme.
Què hauríem de fer? Aquí et deixem alguns consells:
- Pujar i/o baixar les escales. Evita, sempre que puguis, utilitzar l'ascensor, sabem que és còmode, però no és el més sa.
- Trajecte curt? Aprofita per caminar. I per descomptat, si tens una mascota per passejar, intenta que els passejos siguin llargs. Ambdós ho agraireu.
- Si pots fer-ho, utilitza la bicicleta i intenta reduir l'ús del cotxe.
Com a últim consell, no val passar-se el dia sencer al llit o al sofà, mirant el mòbil, la tablet o la tele. Mou-te i et sentiràs millor, física, emocional i mentalment, t'ho assegurem.
Què és l'exercici físic?
La base és comú i continua sent el moviment voluntari dels nostres músculs que implica una despesa energètica. La diferència rau que l'exercici físic sempre presenta una planificació, estructura i disseny concrets.
Ara no parlem de pujar les escales de casa com a rutina diària, sinó que hem de començar a practicar una cosa concreta com ara natació, running, ball... o qualsevol dels altres moooolts exemples que se'ns ocorrin.
A nivell de la nostra salut, què ens aporta l'exercici físic en front de l'activitat física?
Principalment, l'exercici físic té com a finalitat la millora de la condició física. És a dir, com ja dèiem abans, planifiques i estructures les teves sessions d'entrenament per aconseguir uns objectius concrets.
Si dediques una estona del teu dia a realitzar exercici físic, obtens tots aquests beneficis que hem explicat anteriorment en altres articles (p. ex. millorar la resposta del sistema immune o influir de forma positiva a nivell emocional).
Però què es recomana quant a l’exercici físic? Com sempre, dependrà dels teus objectius i de la teva edat, però a nivell general:
- En nens, es recomana realitzar entre 40-60 minuts diaris.
- En adults, n'hi ha prou amb realitzar 30 minuts diaris, almenys 5 vegades/setmana.
Tipus d'exercici físic que podem realitzar? Recorda: en l'equilibri hi ha l'èxit! Com t'explicàvem a l'article anterior Hem de triar entre força i càrdio?, el millor és combinar exercicis de força amb exercicis aeròbics i, per descomptat, treballar per millorar la nostra flexibilitat.
Què és l'esport?
És el més fàcil de diferenciar. Si realitzes un esport estàs subjecte sempre a unes normes, bases i competició. Aquí hi trobem la diferència. Sovint, a més, l'esport està condicionat per un entrenament preparatori.
No necessàriament té a veure amb la professionalitat de l'esport, per descomptat. És a dir, esport és aquest partit de pàdel amb amics igual com ho és la final de Roland Garros que veus per la tele.
És evident que la pràctica de qualsevol esport aporta els beneficis de l'exercici físic, però, a més, ens ajuda a desenvolupar altres característiques individuals no sempre vinculades a allò estrictament físic. Vegem-les:
- Fomenta la competitivitat. Parlant sempre en termes saludables, la competició augmenta el rendiment esportiu, la motivació i fins i tot l'energia.
- Millora les habilitats socials. Sí, tal i com ho llegeixes. Tots els esports impliquen establir relacions socials amb la resta dels participants i, encara més, ja que, en alguns esports, milloraràs en el treball en equip de manera notable.
- Ajuda a generar rutines. Això es deu al fet que, per regla general, tots els esports estableixen unes pautes d'entrenament i jornades setmanals de competició. A la llarga, és molt més fàcil establir patrons d'exercici físic habituals vinculats a aquestes rutines o “dies d'esport”.
Dit això, quina de les 3 realitzes: activitat física, exercici físic o esport? Quin vols realitzar-ne? Qualsevol de les opcions és vàlida per mantenir-nos actives i actius i tenir cura de la nostra salut. Només has de buscar quina s'adapta a tu, per temps, motivació i per objectiu o, és clar, combinar segons et vagi bé. 😀
Quan et decideixis, recorda que l'equip d'expertes i experts entrenadors de MAMIFit i els metges de les nostres assegurances de salut t'ajudaran a elaborar una rutina que s'ajusti als teus interessos i necessitats i seran a la teva disposició per al que necessitis.
Més sobre mi
Lourdes Peña Romero. Fisioterapeuta i entrenadora de MAMIfit. Especialista en sol pelvià. Màster en condicionament físic i control motor. Doctorada en la Universitat de Castella-la Manxa.
Més articles sobre: