- 4 min de lectura
El debat sobre si donar paga als nens i adolescents és un tema que genera bastanta controvèrsia. Nosaltres no estem aquí per posicionar-nos del costat dels defensors ni dels detractors. Aquesta és una qüestió molt personal, que cada família ha d'abordar de forma individual. La nostra missió és una altra de ben diferent: ajudar que la denominada “paga” sigui considerada, pels qui decideixin fer-la servir, com una eina d'educació financera.
Una assignatura pendent
No hi ha millor forma d'entendre l'economia que gestionar els diners propis. És clar que no deixarem els nostres descendents la responsabilitat de portar les finances de la família. Encara no ens hem tornat bojos! Però que els petits (i ja no tan petits) controlin els seus propis comptes, ens dona l'oportunitat que entenguin com funcionen les finances (encara que sigui a petita escala).
L'educació financera continua sent una assignatura pendent que no només cal millorar a les escoles. Des de casa també tenim la responsabilitat d'ensenyar els nostres fills i filles coneixements econòmics bàsics.
La paga és un recurs molt efectiu a l'hora d'explicar-los com gestionar els diners o la importància de l'estalvi. Estaran vivint en primera persona el món de les finances!
Administrar els estalvis, un repte real
Jugar a fer la compra, una partida de Monopoly o qualsevol altra activitat de simulació relacionada amb els diners pot servir-nos d'ajuda perquè nens i nenes comencin a operar, però totes aquestes accions queden una mica curtes a l'hora d'aprendre a estalviar.
La realitat és molt més complexa que una partida de qualsevol d'aquests jocs. Administrar els estalvis demana temps més llargs i temptacions i amenaces reals. No és el mateix resistir-se a comprar un carrer fictici que un paquet de cromos, una bossa de patates o les
Com convertir la paga dels nens en una eina educativa
Per tal que els diners tinguin el valor que els correspon i la paga funcioni com a recurs educatiu, hem de posar sobre la taula una sèrie de regles que tots hem de respectar. Aquestes són algunes recomanacions que et poden servir de guia:
- Fixar una quantitat. Aquest punt dependrà de l'edat i del que cada família es pugui permetre. No és el mateix la paga de nens de 8 anys que la paga d'adolescents de 17. Això sí, per poder iniciar-se a gestionar diners, els petits beneficiaris han de tenir unes nocions bàsiques de matemàtiques. Com a mínim, saber sumar i restar!
- Determinar una periodicitat. Aquesta sol ser setmanal, però tot dependrà de com considerem que els funcionarà millor. L'important és que sàpiguen fins quan no tindran el següent ingrés. És una qüestió d'organització!
- Petita classe prèvia. Els diners no cauen del cel ni són un recurs il·limitat. Abans de rebre la paga cal explicar-los i assessorar-los. Ajudar-los a entendre el valor dels diners i a establir unes pautes d'estalvi. Molta comunicació també en això de l'economia.
- Confiar en la seva gestió. Una vegada explicada la teoria, hem de deixar llibertat perquè posin en pràctica allò que han après. Recorda que els errors també formen part del rodatge i els ajudaran a anar perfilant les seves decisions econòmiques.
- Deixar de pagar certes coses. Rebre uns diners periòdics comporta responsabilitats. Podem fer una llista on deixem ben clares les coses que deixarem de pagar. Llaminadures, sortides, capricis de roba... Tot dependrà de l'edat i la quantitat establerta. La paga dels adolescents haurà de donar per a més si volem que assumeixin i gestionin tot el seu lleure.
- Predicar amb l'exemple. Hem de ser el seu model a seguir. De res no serveix animar-los a l'ús responsable dels diners si nosaltres som més de l’equip del malbaratament. Encara que siguin els nostres ingressos i els guanyem amb la nostra suor, hem de controlar-nos davant dels capricis i donar exemple d'esforç.
Beneficis d'aquesta tècnica
Si no creguéssim en les bondats de la paga com a potent eina d'educació financera, no estaríem gastant el nostre temps ni el vostre a parlar-ne. Aquí teniu alguns dels que creiem poden ser-ne els principals beneficis.
- Apreciar el valor dels diners. Adonar-se de què costen les coses, la quantitat de monedetes (o bitllets) que fan falta per aconseguir això que volem.
- Fomentar la responsabilitat. Els ajudarà a comprendre que no es pot gastar més del que es té. Cal saber gestionar els diners perquè no s'acabin.
- Entrenar la paciència. Comprendre que en aquest món d'immediatesa no sempre podem aconseguir el que volem a l'instant.
- Comprar amb cap. Quan un ha de rascar-se la butxaca per comprar alguna cosa, li “pica” més. I tant “pica”. Segur que s'ho pensen més de dues vegades, treballant l'autocontrol i la reflexió.
- Planificar despeses. Els xavals podran organitzar els seus plans i despeses en funció de l'assignació que tenen fixada. Podem ajudar-los a elaborar un pressupost anual. En aquest article tens les claus si no saps per on començar!
- Aprendre a estalviar. Està a les nostres mans fer-los entendre que una part dels diners rebuts ha de ser destinada a l'estalvi.
Altres formes que els nois/nens i noies/nenes tinguin els seus propis diners
Entenem i respectem els qui no comparteixin la decisió d'assignar una paga a adolescents i petits, perquè sí. No som partidaris de relacionar aquesta retribució amb la col·laboració en les feines de casa. Aquesta responsabilitat ha de ser de tots els habitants de la casa i cap no cobra per això. Però hi ha altres formes que els nostres fills i filles tinguin ingressos i puguin començar a administrar els seus diners. Us deixem algunes idees.
- Aprofitar els aniversaris. Algun dels seus regals d'aniversari pot ser quelcom de capital. D'aquesta manera, també podran gestionar les seves despeses i administrar els estalvis.
- El “Ratoncito Pérez” / Angelet / Fada o com en diguem. Petites aportacions que els ajudaran a aproximar-se a les seves primeres finances.
- Tasques que surtin de l'habitual. Rentar un cotxe, cuidar a un cosí o un veí... Ajuts que poden tenir la seva recompensa.
- Fomentar l'emprenedoria. Animar-los amb les idees de petits negocis que puguin tenir al cap. Una botigueta de braçalets, vendre dibuixos o pedres pintades, passejar gossos. Mai se sap!
Aprendre a estalviar per al futur
Estalviar amb un objectiu a mitjà termini està molt bé, però també s'ha de mirar més enllà. Per a aquells que vulguin establir un pla d'estalvi a llarg termini, perquè el dia de demà no porti sorpreses, Tomamos impulso compta amb Integra 5+, un instrument d'estalvi amb exempció fiscal. Mai no és massa aviat per començar a pensar en el futur!
Més articles sobre: